Redactie

DVB-H mogelijk verplicht als standaard voor mobiele tv

De Europese Commissie heeft haar voorkeur voor DVB-H als standaard voor mobiele televisie vandaag officieel bevestigd. Zij wil dat de lidstaten DVB-H als gemeenschappelijke Europese norm aanmoedigen. Mogelijk wordt het gebruik ervan volgend jaar zelfs verplicht.

Eén enkele Europese standaard is nodig, vindt de Commissie, om te verzekeren dat Europa straks kan meekomen in de nieuwe markt voor mobiele tv. Daar valt namelijk geld aan te verdienen. Volgens de Commissie kan de markt tegen 2011 twintig miljard euro bedragen, met wereldwijd vijfhonderd miljoen klanten.

Het door Nokia ontwikkelde DVB-H (digital video broadcast handheld) is in de EU de meest gangbare techniek voor mobiele televisie: deze wordt getest in achttien Europese landen. De Europese Commissie heeft ruim veertig miljoen euro bijgedragen aan de ontwikkeling ervan. DVB-H is deels gebaseerd op de standaard DVB-T voor digitale televisie via de ether.

Het Koreaanse T-DMB, ondersteund door fabrikanten als Samsung en LG, vormt een geduchte concurrent. En dan is er nog MediaFlo van het Amerikaanse Qualcomm.

Kiezen of delen
De Europese Commissie wil niet dat de ontwikkeling van mobiele televisie in Europa wordt belemmerd door competitie tussen niet-compatibele technieken. Ze waarschuwde er in maart al voor dat wanneer de markt het niet eens zou worden over een norm, zíj de standaardenknoop wel zou doorhakken.

Eurocommissaris voor telecom Viviane Reding schermt met het universele succes van de GSM-standaard voor mobiele telefonie. Dat bewijst volgens haar het voordeel van een gemeenschappelijke norm. “Europa staat op dit moment op een tweesprong”, zegt ze. “We kunnen wereldwijd de leiding nemen – zoals gebeurde bij de mobiele telefonie gebaseerd op de door de Europese industrie ontwikkelde GSM-norm – of anderen het leeuwendeel van de veelbelovende mobiele-tv-markt laten inpalmen. Afwachten en toekijken is geen optie.”

Daarom gaat de Commissie de opname van DVB-H in de officiële lijst van normen van de EU voorbereiden, zodat ze het gebruik ervan in de 27 lidstaten wettelijk kan aanmoedigen. Verder streeft de EC naar lichte regelgeving voor mobiele tv. Eventueel volgen in 2008 voorstellen voor bijvoorbeeld een verplichting van het gebruik van DVB-H voor mobiele-televisiediensten.

EK voetbal
Mobiele tv heeft maar langzaam opmars gemaakt in de EU. In Italië, Europa’s meest ontwikkelde mobiele-tv-markt, is de penetratiegraad nog steeds minder dan één procent. In Zuid-Korea, waar de Aziatische mobiele-tv-markt het meest ontwikkeld is, ligt dat percentage al tegen de tien procent. “Tenzij onmiddellijk actie wordt ondernomen, loopt Europa het risico zijn concurrentievoordeel kwijt te raken”, aldus de Europese Commissie.

Volgend jaar wordt volgens haar beschouwd als “doorslaggevend” voor de invoering van mobiele tv in de EU, vanwege belangrijke sportevenementen zoals het EK voetbal en de Olympische Spelen. Die vormen “een unieke mogelijkheid om zowel de bewustwording van consumenten als het gebruik van nieuwe diensten te bevorderen”.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.