Redactie

Batman Begins

Hollywoodstudio Warner Bros. hield acht jaar lang schaamtevol haar Batman-franchise achter slot en grendel na het historisch desastreuze Batman & Robin uit 1997, om de franchise in 2005 weer nieuw leven in te blazen met deze duistere, shakespeariaanse vertelling.

Het filmhuis gaf regisseur Christopher Nolan in essentie dezelfde carte blanche die stripauteur Frank Miller kreeg toen hij in 1986 de strips een noodzakelijke reboot bezorgde met The Dark Knight Returns, de minireeks die een blauwdruk vormde voor hoe het originele materiaal er de volgende zesentwintig jaar zou uitzien.

Weg was ook in deze Batman Begins de spandexguignol van Joel Schumachers twee Batmanfilms, om plaats te ruimen voor een duistere fabel over een knap ambigu personage: is Batman een held, een psychotische gek, een terrorist of een alleenrechter? De kijker mag het zelf zeggen, net als de lezer van de strips.

Wat eveneens van deze Batman Begins een succes hielp te maken, was Christian Bales tenebrale vertolking van het personage. De meeste acteurs die een cultpersonage vertolken, zeggen gemakzuchtig dat ze er 'hun eigen interpretatie' aan hebben gegeven, in een poging om op hun vertolking te worden afgerekend door zware fans. Maar niet Bale: de man verslond karrenvrachten Batmanstrips voordat hij aan deze prent begon.

De rest van het verhaal ken je: de film werd het begin van een trilogie, met het meesterlijke The Dark Knight en het breedvoerige The Dark Knight Rises als tweede en derde luik.

Vrijdag 1 februari op VIER om 21u05

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.