Redactie

Chinese piraten stappen over naar HD-films

De internationale Motion Picture Association (MPA) slaat alarm over een partij Blu-ray-imitatieschijven die de Chinese politie eind oktober aantrof bij een inval in de havenstad Shenzhen. Volgens de copyrightbeschermer is het de eerste keer dat een dergelijke partij illegaal gekopieerde HD-films opduikt.

De Chinese autoriteiten vonden de films tussen een partij van ruim dertigduizend illegale dvd’s. De schijven, die kaskrakers als Wall:E en Kung Fu Panda bevatten, waren in nagemaakte Blu-ray-dozen verpakt en hadden ook het kenmerkende hologram.

De piraten zijn erin geslaagd om de BD+- en AACS-bescherming van Blu-ray te doorbreken. Ze gebruikten AVCHD, een optisch beeldformaat dat normaal in digitale camcorders wordt gebruikt en samenwerkt met Blu-ray-spelers.

Volgens de Motion Picture Association (MPA) zijn deze schijven “een wolf in schaapskleren”, omdat de nepfilms niet de beeldkwaliteit halen van echte Blu-ray-films (1080p), maar in plaats daarvan 720 horizontale beeldlijnen gebruiken.

De filmindustrie maakt zich grote zorgen over deze nieuwe ontwikkeling, omdat de nagemaakte Blu-ray-films binnen de kortste keren in de rest van de wereld kunnen opduiken. “Piraten-dvd’s uit deze regio zijn in de afgelopen jaren over de hele wereld geëxporteerd. Deze syndicaten zijn erg snel in het oppikken van kansen op de markt”, zegt Mike Ellis, de Aziatische directeur van MPA tegen de Wall Street Journal

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.