Redactie

Edifier e3350 2.1-luidsprekerset

Een set designluidsprekers voor je computer of mp3-speler die amper 80 euro kost? Het lijkt haast te mooi om waar te zijn. Edifier claimt nochtans dat het kan, en wel met het compacte e3350 2.1-systeem.

De e3350 is de eerste 2.1-luidsprekerset uit de Lifestyle-serie van de Chinese fabrikant Edifier, en mikt op pc’s en draagbare muziekspelers. Hij bestaat uit twee kleine tweeweg luidsprekers waarvoor je makkelijk een plaatsje vindt naast een computerscherm en een erg compacte, pyramidevormige subwoofer. Die is voorzien van een 5-inch driver die neerwaarts gericht is, terwijl de satellietspeakers telkens over een 3-inch driver en ¾-inch tweeter beschikken.

De vormgeving ziet er meer dan geslaagd uit naar onze mening en ook de afwerking is opvallend goed; we hebben niet het gevoel dat we naar een product kijken dat ‘amper’ 80 euro kost. We kijken er dan ook niet raar van op dat de e3350 bekroond werd met een CES award voor design en engineering. 

Eenvoudig in gebruik
De Edifier-set opstellen is kinderspel, al komen er wel wat kabels bij kijken: zet de subwoofer onder je bureau neer, sluit de miniplugs van de luidsprekers erop aan en verbind daarna ook de losse controller met de sub.

Die controller – een klein bakje met een grote, ronde volumeknop – krijgt een plaatsje naast het toetsenbord, en heeft ook een handige aansluiting voor een hoofdtelefoon en mp3-speler aan boord. De volumeknop biedt bovendien een aangename weerstand, wat een nauwkeurige bediening van het volume mogelijk maakt en bijdraagt aan het kwaliteitsgevoel.

Om een computer met de set te verbinden, sluit je een miniplug (3,5 millimeter) aan op de achterzijde van de subwoofer, waar je ook de volumeregelaar voor de sub vindt. Je kan dus zelf bepalen hoe sterk de sub zich laat horen in verhouding tot de satellietluidsprekers. Ook de aansluiting voor de controller is hier ondergebracht. Doordat ze net onder het ‘afdakje’ van de subwoofer geplaatst zijn, laten de connectoren zich wel minder makkelijk aansluiten.

,

Easy going
We plaatsen de sub onder onze bureautafel en de satellietspeakers naast ons scherm. Een druk op de aan/uit-knop op het ‘dak’ van de subwoofer doet de omtrek rond de knop rood oplichten, en even later weerklinkt er muziek.

Het geluid klinkt vol en ligt aangenaam in het gehoor, en maakt op geen enkel moment een vermoeiende of schelle indruk. Dat is al heel wat in deze prijscategorie, en daar blijft het niet bij. De sub biedt ook een grotere impact dan je zou verwachten van zo’n compacte verschijning, maar het volumebereik is eerder beperkt en het allerlaagste sublaag komt er natuurlijk ook niet helemaal uit; een kenmerk dat typisch is voor dit soort lifestylesets.

Kritische sub
Een ander typisch minpuntje van compacte desktopsets komt aan het licht wanneer we met de plaatsing van de subwoofer experimenteren: de overgang tussen de satellietspeakertjes en de subwoofer is niet ideaal. Daardoor ontbreekt het de Edifier wat aan samenhang wanneer we kritisch naar muziek luisteren.

De verklaring is eenvoudig: de kleine speakertjes hebben een erg beperkt laagbereik, en om die beperking op te vangen geeft de subwoofer ook richtinggevoelige frequenties weer (boven 80Hz) die buiten het normale werkingsgebied van een grote subwoofer liggen. Daardoor hoor je dus ook duidelijk waar de subwoofer zich bevindt, iets wat bij een goed afgestelde, full-size subwoofer niet het geval is.

Natuurlijk valt dat eenvoudig op te lossen door de subwoofer precies tussen de twee speakers in te plaatsen, op dezelfde hoogte als het even kan. Het stereobeeld is dan wel mooi in balans, zodat muziek een stuk natuurlijker klinkt. Geen probleem als je de Edifier aan een mp3-speler koppelt en ‘m op een kastje zet, maar bij een pc is die opstelling minder praktisch. Het computerscherm staat immers op die plaats.
Of dat trekje echt storend echt is? Bij muziek wel, maar bij films en games kunnen we daar best mee leven voor deze prijs.

Waar voor je geld
Kortom, een desktopset die een behoorlijke geluidskwaliteit levert gezien de erg beperkte kostprijs, en vooral voor typisch multimediagebruik een mooie aanwinst is in elke slaapkamer of bureauruimte. Dat laatste mag je zelfs letterlijk nemen, want het knappe design en de degelijke afwerking zijn op z’n minst opvallend te noemen in een productcategorie die bulkt van de anonieme me-too-sets.

Edifier e3350 2.1-luidsprekerset
Prijs: 79,99 euro (november 2009)

Pro: vormgeving, afwerking, toegankelijke sound, prijs-kwaliteitverhouding
Contra: plaatsingsgevoelige sub, vrij veel kabels

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.