Grote tv-schermen worden alsmaar populairder, maar geen enkel toestel kan tippen aan de prijs-beeldgrootteverhouding van een projector. Voor ongeveer 1.000 euro heb je al een projector die een twee meter breed beeld neerzet. Voor je naar de winkel holt om je woonkamer om te toveren in een thuisbioscoop, neem je best de volgende koopgids even door.
1. Plaatsing
Een projector plaatsen vraagt wat meer planning dan een televisie neerpoten. Let op de zoom en throw-ratio van de projector; die geven aan of je binnen de dimensies van jouw kamer het beoogde beeld kan projecteren.
Lensoffset en lensshift maken het mogelijk om een projector niet exact in het midden van het beeld op te stellen. Hou ook rekening met de plaatsing van de aansluitingen op de projector. Staan ze bijvoorbeeld op de achterkant van het toestel, dan kan je de projector niet zomaar op een schap tegen de muur plaatsen.
2. Full HD
Het beeld van een projector is al snel viermaal zo groot als bij een stevige televisie, en bovendien zit je relatief dicht bij het beeld.
Kies daarom voor een Full HD-projector (dus met een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels). Die resolutie zorgt voor de scherpste, meest gedetailleerde beelden en vermijdt dat je het pixelrooster ziet.
3. Beeldkwaliteit
Een hoge lichtopbrengst is een belangrijke factor als je ook wil projecteren in een niet-verduisterde kamer. Is je kijkruimte wel perfect te verduisteren, dan ben je beter af met projectoren die een betere zwartwaarde (en dus ook een hoger contrast) bieden.
Geen van beide factoren is echter bepalend voor de algemene beeldkwaliteit. Die kan je enkel afl eiden uit gespecialiseerde testen, die wij maar al te graag voor jullie uitvoeren.
4. Aansluitingen
Beeldbronnen aansluiten doen we bijna altijd via HDMI. De weergave van geluid moet je in ieder geval aan een av-receiver of een andere geluidsoplossing overlaten. Daarom lijkt het aantal aansluitingen minder belangrijk.
Toch hou je best in het achterhoofd dat een component video- en een pc-aansluiting verrassend vaak handig van pas kunnen komen.
5. Besturing
Een projector met een of meerdere 12-volt triggers kan een aantal functies automatiseren: het scherm afrollen, de schermmaskering activeren, de gordijnen sluiten, enzovoort.
Een RS-232C-aansluiting komt dan weer handig van pas als je de projector wil integreren in een home-automationproject.
,
6. Uitzicht en afmetingen
Een designelement kunnen we een projector bezwaarlijk noemen, maar soms komt hij toch in het zicht te staan. In de woonkamer wil je dan vermoedelijk wel een projector die een beetje bij het interieur past.
Let ook op de afmetingen. Die variëren sterk en hebben een behoorlijke impact op de plaatsingsmogelijkheden.
7. Lawaai
De kans is zeer reëel dat de zitplaatsen voor het scherm zich dicht bij de projector bevinden. Een fluisterstille projector is dan aangewezen. Zo worden stille scènes niet verstoord door het lawaai van een ventilator.
8. Kalibratiemogelijkheden
Projectielampen verouderen naargelang de gebruiksfrequentie, en dat beïnvloedt de beeldkwaliteit.
Wie het beste wil blijven halen uit zijn projector, moet het toestel regelmatig opnieuw kalibreren. Een goed kleurbeheersysteem (CMS, Color Management System) en een degelijke regeling van de grijsschaal en gammacurve maken dat mogelijk.
9. Levensduur van de lamp
De lamp is zonder twijfel het meest fragiele onderdeel van een projector.
Goedkoop zijn die dingen niet: de prijs van een vervanglamp kan oplopen tot enkele honderden euro’s. De verwachte levensduur van dit onderdeel kan dan ook een bepalende factor zijn bij je aankoop, afhankelijk van je budget en het aantal uren dat je denkt te kijken.
Ook de fabrieksgarantie is niet onbelangrijk: die verschilt voor de lamp en het toestel.
10. 3D-weergave
Wil je ook 3D-beelden bekijken in je thuisbioscoop, dan moet je daar specifiek rekening mee houden bij je aankoop. De kans dat een projector later een upgrade kan krijgen die 3D-weergave mogelijk maakt, is zo goed als nihil.
Als je voor 3D gaat, verifieer dan zeker of de projector ook een Blu-ray-speler als 3D-bron kan gebruiken, en niet alleen een pc.
11. Tot slot
Naast de projector moet je ook nog een aantal andere zaken in huis halen. De aankoop van een projectiescherm kan je uitstellen als je een voldoende grote witte of grijze muur hebt. Maar voor geluid en bekabeling moet je sowieso wat extra euro’s reserveren.
In een echte thuisbioscoop horen bovendien ook wat props: filmposters of een popcornmachine zorgen voor die echte bioscoopsfeer.