Redactie

Nieuwe specificaties Bluetooth vastgelegd

De Bluetooth Special Interest groep (SIG) heeft de specificaties voor de nieuwe 4.0-standaard vastgelegd. Begin volgend jaar verschijnen de eerste producten met deze technologie op de markt.

De nieuwe standaard omvat drie specificaties, die zowel individueel als samen kunnen opereren. Classic Bluetooth is de huidige technologie waarmee accessoires draadloos communiceren met een snelheid van ongeveer 3 megabits per seconde.

Uurwerken
Low-energy Bluetooth zal gebruikt worden in apparaten met een knoopcelbatterij (uurwerken, stappentellers enzovoorts). De derde specificatie, high-speed Bluetooth, maakt gebruik van de 802.11g WiFi-technologie en moet een vergelijkbare snelheid en bereik leveren.

Hierdoor zou video en andere grote bestanden uitwisselen tussen mobiele telefoons, fototoestellen, computers en televisietoestellen een fluitje van een cent worden. De Bluetooth SIG is echter vooral benieuwd naar de toepassingen in apparaten met een laag verbruik.

Medische apparaten
“Bluetooth 4.0 biedt vele mogelijkheden voor fabrikanten van medische apparaten en domoticasensoren en opent de deur naar nieuwe markten”, glunderde Michael Foley, directeur van de groep, tijdens de officiële voorstelling deze week in Seattle.

Fabrikanten van producten met Bluetooth-ondersteuning hebben nog tot eind juni om de nieuwe standaard uit te testen en suggesties te geven. Het duurt dus nog even voor het eerste Bluetooth 4.0-product in de winkels ligt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.