Beeld

LG: TV-menu’s en afstandbediening

Ondanks de vele features op zijn huidige lichting tv's, slaagt LG erin om alle mogelijkheden overzichtelijk en gebruiksvriendelijk voor te schotelen in een doordachte interface. Daarin zitten bovendien enkele opmerkelijke extra's die voor een echte meerwaarde zorgen.

Dit overzicht is gemaakt aan de hand van een LG 47LW5500.

,

Zijaanzicht afstandsbediening

Zijaanzicht remote

Dankzij de kleine bult in de remote van LG, vind je probleemloos de volume- en kanaaltoetsen terug, zelfs zonder te kijken.

Vooraanzicht afstandsbediening

Vooraanzicht remote

De remote van LG is een prima voorbeeld van wat we een handige afstandbediening noemen. Bovenaan vind je toetsen om de eco-instellingen aan te passen, de AV-mode te selecteren en de ingang te kiezen.

De nummertoetsen zijn groot, en de volume- en kanaaltoetsen zijn duidelijk gemarkeerd in een andere kleur. Boven de D-pad staan toetsen die je snel toegang geven tot de premium-internetfuncties, het home-menu waar je alle content vindt, en het quick-menu.

Iets minder tevreden zijn we over de D-pad zelf, die werkt nogal stroef. Ook de afspeeltoetsen onderaan mochten gerust iets groter zijn.

,

Start Menu

Navigeren door de menu's is eenvoudig. Links kies je de categorie (beeld, geluid, etc.), rechts vind je alle mogelijkheden en/of submenu's.

Beeldmenu

Het beeldmenu biedt naast de standaard beeldpresets ook keuze uit twee 'ISF'-modes (Imaging Science Foundation). Die bieden de mogelijkheid om het scherm perfect te laten kalibreren door een expert.

Geavanceerd beeldmenu

In het 'advanced' beeldmenu vind je uitgebreide mogelijkheden om het beeld te kalibreren.

,

Met behulp van de Picture Wizard kan je ook zonder technische kennis het beeld correct instellen. In dit voorbeeld stellen we de 'helderheid' (brightness) in.

Het tweede beeld toont de instelling van het contrast met behulp van de Picture Wizard.

,

Quick menu's geven je toegang tot een aantal veelgebruikte functie's zonder dat je door het volledige menu moet doorspartelen.

Met de AV-modes schakel je beeld en geluid in één keer naar een gewenste preset.

,

LG biedt momenteel dé beste methode om andere ingangen te kiezen. De iconen die de verschillende ingangen voorstellen zijn groot en duidelijk, en alleen iconen waarop een toestel is aangesloten zijn selecteerbaar. 

Bovendien worden die iconen ook nog vooraan in de lijst geplaatst zodat je ze heel snel kan selecteren. Niet-aangesloten connectoren worden grijs weergegeven.

,

,

Druk je op 'menu', dan kom je bij dit overzicht uit waar je al je content centraal bij elkaar vindt. Onder 'Smart Share' worden alle mediabronnen verzameld: DLNA-servers, aangesloten USB-media en LG's Media Link (zie verder).

Mediaspeler film

Mediaspeler muziek

Mediaspeler foto

,

LG biedt op sommige modellen, zoals deze LW5500, ook een zeer mooie browser aan voor de mediabibliotheek. Die gebruikt de Plex mediaserver, die je uiteraard eerst moet installeren op je PC of Mac.

Media Link films

De Plex server zoekt achtergrondbeelden en een synopsis van al je films. Dat geeft het geheel meer cachet: je zoekt eerder door een echte filmbibliotheek zoekt dan door een zakelijke lijst filmbestanden.

Media Link TV-reeksen

De Plex server catalogeert ook alle tv-reeksen die je op je computer hebt staan. Ze worden mooi georganiseerd en via de televisie blader je door de seizoenen en afleveringen, opnieuw met mooie beelden en een synopsis erbij.

Een voorbeeld: Seizoen 4 van 'The Big Bang Theory'

Media Link internetcontent

Plex omvat ook videocontent van op het internet . Die kan je via plug-ins weergeven.

Er kan gekozen worden uit een ruim aanbod internetcontent.

,

Op het 'home'-menu vind je ook alle internetcontent: premium-apps, de browser en de apps-store.

Smart TV Premium-apps

Waarom LG een onderscheid maakt tussen een aantal 'premium'-apps en de app-store is ons niet echt duidelijk.

De premium-apps bevatten de typische internetcontent: video, internetradio, fotodiensten, enzovoort. Video-on-demand is beschikbaar via Videoland.

Een overzicht van enkele andere premium-apps.

Smart TV App store

De App-store bevat uiteenlopende toepassingen, die voorlopig allemaal gratis worden aangeboden. Echte pareltjes vonden we er niet meteen tussen, en de interface is eigenlijk overbodig.

Smart TV internetbrowser

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.