Beeld

BBC bindt strijd aan met iTunes

In navolging van de zeer populaire BBC iPlayer plant de Britse openbare omroep nu ook een downloadservice. De Britse openbare omroep wil hiermee rechtstreeks concurreren met iTunes, Netflix en andere online videoservices. Dat bevestigt Mark Thompson, directeur-generaal van de BBC.

De service, codenaam: project Barcelona, zou programma's na uitzending op de BBC tegen betaling aanbieden. Nu is al een deel van de programmering verkrijgbaar via iTunes. De verkoopcijfers zijn echter magertjes – in tegenstelling tot de razendpopulaire iPlayer, die vorig jaar goed was voor maar liefst 1,94 miljard streams! Ook is slechts 7 procent van het volledige BBC-archief en de recente programmering beschikbaar via iTunes.

Een in-house service zou voor de producers lucratiever blijken, aangezien er dan geen tussenpersonen meer zijn. Per verkochte aflevering krijgt de producer/productiehuis van Apple 0,28 Britse pond, via Project Barcelona zou dat 0,40 pond zijn. De eindgebruiker zou 1,87 pond per aflevering moeten betalen. Alle content zal zowel in HD als SD beschikbaar zijn.

In tegenstelling tot de BBC iPlayer, die alleen maar shows streamt, zal je via de service klassiekers als The Fawlty Towers en Doctor Who op je harde schijf kunnen opslaan. Sam Gibbs van Gizmodo UK vreest echter voor een DRM-bescherming die "tighther than a duck's butt" zal zijn.

Het is ook niet duidelijk of deze service op het Europese vasteland beschikbaar zal worden. Een globale aanpak lijkt alleszins wel aan de orde als de BBC effectief wil concurreren met Apple.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.