Beeld

De magie van local dimming

Japanse en Duitse Sony ingenieurs toonden ons tijdens een technische sessie het belang en de impact van local dimming. Correct gebruik blijkt complexer dan gedacht maar levert heel wat voordelen.

LCD televisies, en dan vooral de varianten met led achtergrond verlichting, zijn de voorbije jaren flink vooruitgegaan in beeldkwaliteit. Dat is gedeeltelijk te wijten aan betere lcd-panelen maar ook aan verbeterde signaalverwerking en opgebouwde know-how over hoe een fabrikant het beste beeld uit zijn paneel haalt. Een punt dat bijzonder mooi in de verf werd gezet door de Sony ingenieurs tijdens hun demonstratie. Sony maakt immers geen eigen panelen, maar koopt die in van een andere fabrikant, in casu Samsung en Sharp. Toch slagen ze er in om de oorspronkelijke fabrikant op een aantal gebieden te overtroeven. Vooral de manier waarop ze 'local dimming' gebruiken om de beeldkwaliteit op te krikken maakte indruk.

Wat is 'dimming' ook al weer?

In een klassieke lcd-televisie staat de achtergrondverlichting steevast aan. Omdat lcd-panelen helaas niet perfect alle licht kunnen stoppen zal een pixel die eigenlijk zwart moet zijn toch nog een deel licht doorlaten.

Zonder dimming verlies je heel wat contrast.

Een eerste mogelijke verbetering is ‘globale dimming’. De televisie berekent op basis van het getoonde beeld in hoeverre hij de achtergrondverlichting mag dimmen. Bij overwegend donkere beelden kan je de achtergrondverlichting behoorlijk lager zetten waardoor de zwartwaarde verbetert, terwijl we toch de heldere delen nog als helder genoeg waarnemen. Helaas kan je de achtergrondverlichting niet helemaal uitzetten want dan is er uiteraard niets meer te zien.

Lokale dimming gaat nog een stap verder. Door de achtergrondverlichting onder te verdelen in een aantal segmenten is een veel fijnere controle mogelijk. De achtergrondverlichting kan nu in eenzelfde beeld op bepaalde plaatsen volledig af staan en op andere volledig aan (of allerlei tussenstappen). Daardoor verhoog je het contrast aanzienlijk. Lokale dimming heeft nog een aantal andere voordelen. Het verbetert de kleurweergave in donkere delen van het beeld. En het maakt het mogelijk om de uniformiteit van het paneel te verbeteren. Dat voor zoiets heel wat vakkennis vereist is spreekt vanzelf. Lokale dimming optimaal gebruiken is niet zo eenvoudig, op de volgende bladzijde tonen we het proces.

,

Voorbeeld van local dimming

1) Het originele beeld wordt real-time geanalyseerd en op basis van deze analyse wordt de controle van de backlight aangepast. Elk segment heeft dan een bepaalde intensiteit. Die adaptieve controle is heel moeilijk en de belangrijkste stap in een local dimming tv. Hij bepaalt of we dimming aan het werk zien, of we kleurbanden zien, of uitdijende effecten.

2) Op het berekende backlight patroon wordt nu een gesimuleerde diffusie toegepast. Het resultaat is een gesimuleerde versie van de backlight zoals die er in het echt zal uitzien.

3) Het originele beeld en de gesimuleerde backlight gebruiken we nu om een gecompenseerd beeld te berekenen.

4) De uiteindelijke combinatie van de echte backlight en het gecompenseerde beeld leveren nu een perfect beeld.

Tot slot geven we nog een voorbeeld met een echt beeld.

Real life voorbeeld van local dimming

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.