Beeld

Dreigend verkoopverbod voor Kaleidescape

Het Amerikaanse Kaleidescape verkoopt al jaren high-end systemen waarmee je digitale kopieën van je Blu-ray’s, dvd’s of cd's kan opslaan op een server en ze in alle comfort weer kan bekijken in je hele huis. Vanaf 8 april dreigt de verkoop van deze systemen verboden te worden in de VS, meldt CEPro.com.

 

De M700 Disc Vault van Kaleidescape is een carrousel waarin je tot 320 Blu-ray’s, dvd’s en cd’s kan opslaan. Meteen maakt ‘de kluis’ een kopie aan van het schijfje en plaatst dat in het Kaleidescape-systeem, zodat je er overal in huis bij kan. Het kopiëren van media is echter ten strengste verboden in de Verenigde Staten.
 


Daarom heeft Kaleidescape bij zijn toestellen een resem voorzorgsmaatregelen getroffen die het 'piraten' onmogelijk maken om het systeem te misbruiken voor het afspelen of verspreiden van illegale content.

Het Kaleidescape-systeem zorgt er bijvoorbeeld voor dat de kopie niet kan verplaatst worden naar het internet, een dvd of een computer. Daarnaast is er zelfs geen mogelijkheid voor gebruikers om gekopieerde media op te nemen in het syteem. Ter controle moet er namelijk telkens een fysiek schijfje aanwezig zijn in de Disc Vault, als een film gestart wordt. Althans, voor Blu-ray discs. Voor DVD's is dit niet het geval, en daar wringt het schoentje.


Licentievoorwaarden
Het Amerikaanse DVD CCA (Copy Control Association) – de licentiehouder voor het Content Scramble System (CSS), de kopieerbeveiliging voor DVD's – houdt immers vol dat het fysieke DVD-schijfje wel degelijk aanwezig moet zijn in zo'n systeem, wil het voldoen aan de CSS-licentievoorwaarden. Het voert al jaren een juridische strijd tegen Kaleidescape. Kaleidescape houdt echter vol dat hun Disc Vault wel degelijk voldoet aan de gestelde voorwaarden voor de CSS-licentie.

In het zoveelste vervolg voor de rechter is de DVD CCA er nu in geslaagd om een heus verkoopsverbod  te laten opleggen dat ingaat op 8 april, waardoor Kaleidescape in de VS na die datum geen systemen meer mag verkopen waarbij een digitale kopie van een DVD-schijfje wordt gemaakt. De volledige uitspraak van de rechtbank vind je hier.

,

Geen reden tot paniek
Waarschijnlijk gaat Kaleidescape nog in beroep tegen deze uitspraak, net als het voorheen ook al heeft gedaan in dit juridisch steekspel. In dat geval zou het verbod waarschijnlijk op de lange baan worden geschoven, tot er in beroep een uitspraak valt – iets wat naar verluidt tot twee jaar kan duren. Het bedrijf is dus niet van plan om zichzelf gewonnen te geven en blijft alle verdelers aansporen om toestellen te verkopen.

Zelfs als de uitspraak alsnog in het nadeel van Kaleidescape uitvalt, zou de fabrikant het verbod kunnen omzeilen door enkele aanpassingen door te voeren aan de filmservers. In dat geval zouden de systemen geen DVD's meer importeren naar de harde schijf, maar ze rechtstreeks uit de carrousel afspelen – net als vandaag de dag al gebeurt met gehuurde films. Aan de manier waarop de Kaleidescape-systemen omgaan met Blu-ray discs en CD's (importeren naar de hard disk en vanaf die locatie afspelen) zou echter niets hoeven te veranderen.

In België kost een Kaleidescape M700 Disc Vault zo'n 8.086 euro. Daarnaast heb je natuurlijk nog opslag nodig voor al je media, en daar beginnen de prijzen vanaf ongeveer 10.700 euro.


UPDATE 29/03, 23u58: Extra details en doorverwijzingen toegevoegd

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.