Redactie

Rendition

Spionagethriller Rendition knijpt een rijpe furunkel in het post-nine-elevenbeleid van de Amerikaanse overheid open: de soms arbitraire manier waarop terrorismeverdachten worden aangehouden en gefolterd in geheime Amerikaanse bases.

Het overkomt Omar Metwally, gespeeld door debutant Anwar El-Ibrahimi: hij is een chemicus én een trotse Amerikaan, maar helaas voor hem is hij ook van Egyptische afkomst. En het toeval wil dat hij net op een vlucht naar de V.S. zat vanuit een land waar een CIA-agent werd gedood door een bomaanslag.

Het is voor harde tante Corrine Whitman (Meryl Streep), de baas van de geheime dienst, voldoende reden om hem te laten aanhouden op de luchthaven en hem terstond te verschepen naar Marokko, waar hij op één van de geheime faciliteiten wordt bewerkt. CIA-agent Douglas Freeman (Jake Gyllenhaal), die een getuige was van de aanslag, moet de ondervraging overzien, en worstelt met zijn taak en zijn geweten. “Dit is mijn eerste foltering”, zegt hij tegen Streeps personage. Waarop die antwoordt: “We doen niet aan foltering."

Woensdag 25 juli op VT4 om 22u40

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.