Beeld

Samsung-tv’s bedienen met stem en gebaren

Samsung pakt op zijn persconferentie uit met indrukwekkende cijfers. Al zes jaar zijn ze de nummer één in tv. En de nieuwe tv's gaan alweer een stap verder: eenvoudigere, slimmere en leukere apparaten, dat is het objectief. Samsung hoopt zijn nieuwe tagline 'Pushing Boundaries' waar te maken in drie stappen: Smart Interaction, Smart Content en Smart Evolution.
 

Smart Interaction
Ga voor je televisie zitten. De ingebouwde camera herkent je gezicht, logt je in en laadt jouw instellingen. Welke apps jij als favoriet hebt ingesteld bijvoorbeeld. Bestuur de tv met stemcommando's of met gebaren. Dat is wat Samsung verstaat onder 'Smart Interaction'.

Samsung zal deze mogelijkheden ook aan de app-ontwikkelaars ter beschikking stellen, zodat we ook apps kunnen verwachten die deze mogelijkheden benutten.
 

Smart Content
Samsung's bibliotheek van tv-apps blijft sterk groeien. De fabrikant stelt daarbij enkele 'signature services' voor op het nieuwe Smart TV-platform. 'Family Story' bijvoorbeeld, waarbij je foto's, video's en nota's onmiddellijk van je mobiele telefoon naar de televisie kan uploaden en delen, 'Fitness Program' om je conditie op peil te houden en 'Kids service', een eenvoudige dienst met educatieve spellen voor de jongste kijkers.

Content moet ook universeler beschikbaar worden: kopen op één plaats, overal bekijken. Allshare Play maakt nu gebruik van de cloud om content op meer toestellen beschikbaar  te maken. Tablets en smartphones vervullen daarnaast ook een belangrijke rol als tweede scherm.

3D blijft een belangrijk thema bij Samsung, de helft van de nieuwe modellen zal 3D-compatibel zijn. Maar Samsung begrijpt ook dat er meer 3D-content nodig is. Om die pijn te verzachten komt er een 3D-versie van Battlestar Galactica naar de Samsung-tv's.

Tot slot liet Samsung nog weten dat Angry Birds naar Samsung TV komt. Niet alleen het spel, maar ook een kanaal met geanimeerde kortverhalen rond de populaire speltitel.
 

,

Smart Evolution
Je kent het gevoel wel: de televisie die je vorig jaar kocht lijkt alweer achterhaald vergeleken bij de nieuwe modellen. En firmware-upgrades brengen zelden soelaas als het gaat om echt nieuwe features. De reden die men daarvoor steeds opgeeft is dat de hardware niet voorzien is op de nieuwe mogelijkheden.

Daar heeft Samsung nu een oplossing voor: een upgradeslot, dat vanaf 2012 op alle toestellen zit. Een eenvoudige 'Smart Evolution Kit' zorgt er voor dat je de televisie kan upgraden zodat je niet meteen een nieuwe televisie moet kopen om van nieuwe mogelijkheden te genieten.

Een upgradekit, een kleine slot-in kaart, zal elk jaar uitgebracht worden. Is het een prachtig idee of een slimme manier om toch voor wat extra inkomsten te zorgen? Bij gebrek aan prijsinformatie is het moeilijk in te schatten, maar voorlopig blijven we voorzichtig positief.

Nieuwe blikvanger
Het nieuwe vlaggenschip van Samsung is de ES8000. Dankzij een dual-core processor die kan multitasken is het nu mogelijk om te switchen tussen openstaande apps. Smart Hub zit bovendien in een licht gewijzigd kleedje.

De beeldrand is, net zoals vorig jaar, tot een minimum herleid en het toestel staat op een opvallend organisch ogende U-vormige voet. Bovenaan de televisie vind je de ingebouwde HD-camera.

De ES8000 zal beschikbaar zijn in maten tot 75 inch.
 


En dan was er nog dit, de ES9000. Samsung schuwde de superlatieven niet bij de onthulling van dit toestel, een 55-inch OLED-scherm, onder de naam 'Ultimate TV'. Na mobiele telefoon en camera krijgt dus ook de televisie een OLED-scherm.

Samsung wees er overigens fijntjes op dat wereldwijd 90 procent van alle OLED-panelen door hen vervaardigd worden. De technologie moet zorgen voor een beter contrast, perfecte kijkhoeken, een uitstekende bewegingsscherpte, prachtige kleuren en dat allemaal met een zuinig energieverbruik.

De televisie is natuurlijk van alle nieuwste mogelijkheden voorzien: 3D , Smart Hub, en Smart interaction. Prijzen en lanceerdata ontbreken echter nog.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.