Beeld

Virtueel projecteren met smartphone


Onderzoekers hebben een systeem van virtuele projectie ontwikkeld. Beelden van een smartphone kunnen daarmee geprojecteerd worden op externe displays.

 

Tegenwoordig bieden smartphones vrijwel dezelfde functionaliteit als een doorsnee laptop of pc. Vaak worden ze dan ook als kleine computers gebruikt. Wanneer we zaken zoals foto’s, video’s of Powerpoint-presentaties vanop onze smartphone willen tonen aan anderen, worden we echter vaak geconfronteerd met het problematische karakter van het kleine scherm van die toestellen.

Groter beeld
Om de beelden vanop je smartphone groter weer te geven, met name om ze duidelijk te kunnen tonen aan een (groot) publiek, bestaan er al twee oplossingen. Enerzijds heb je speciale kabels waarmee je de smartphone kan aansluiten op een groot, extern scherm. Anderzijds zijn er ook projectoren op zakformaat (picoprojectoren) beschikbaar, die gekoppeld kunnen worden aan je smartphone.

Zulke picoprojectoren maken – net als andere beamers – gebruik van optische projectie op fysieke oppervlakken. Hoewel hun formaat beperkt is, is het niet altijd en overal even handig om zo’n extra apparaatje mee te zeulen. Een team van onderzoekers van verschillende Amerikaanse universiteiten heeft hier nu mogelijk een oplossing voor gevonden.

Virtuele projectie
De onderzoekers ontwikkelden een systeem van virtuele projectie, waarbij de beelden van je smartphone op eender welk extern digitaal display (bijvoorbeeld een televisietoestel) in de buurt kunnen worden weergegeven. Je smartphone gedraagt zich dan als het ware als een onderdeel van dat display.

Door de aangepaste software kan je smartphone fungeren als centrale server, die continu screenshots ontvangt van de beschikbare externe displays. Die screenshots worden vervolgens vergeleken met de beelden van de interne camera van je smartphone. Op die manier wordt er bepaald waar het beeld geprojecteerd moet worden.

Nog niet helemaal duidelijk? De onderstaande video verduidelijkt alvast het een en ander.
 

,

Beelden manipuleren
Dit geprojecteerde beeld kan je vervolgens continu en naar believen manipuleren. De exacte positie kiezen, de grootte aanpassen, roteren en andere live-effecten behoren allemaal tot de mogelijkheden. Bovendien kunnen er ook verschillende beelden geprojecteerd worden op hetzelfde display (afkomstig van één of meerdere smartphones). In die zin biedt virtuele projectie dus een grotere functionaliteit dan zijn optische tegenhanger.

Het concept lijkt alleszins flexibel en handig. Je hebt enkel een smartphone (met software) en eender welk extern (digitaal) display nodig. Feit blijft wel dat je nog steeds een stroomkabel bij de hand zal moeten houden, indien je van plan bent om gedurende lange tijd virtueel beelden te projecteren. Deze technologie zal immers ongetwijfeld een aanslag zijn op de levensduur van je batterij.

Iets voor de toekomst?
Aangezien het om een concept gaat, is het voorlopig wel nog afwachten of dit systeem ook effectief op de markt zal worden gebracht. De onderzoekers hebben er alleszins een goed oog op dat virtuele projectie in de toekomst beschikbaar zal zijn op alle smartphones. 

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.