Toen Pioneer in 2009 verdween uit de plasma markt waren de vooruitzichten al donker. Maar na een lange tijd van aanslepende geruchten, we documenteerden ze nog uitgebreid in dit artikel, is het dan uiteindelijk toch zo ver. Ook Panasonic stopt definitief met plasma display-technologie.
In december 2013 wordt de productie stilgezet. Eind maart 2014, wanneer Panasonic zijn fiscaal jaar afsluit, worden alle commerciële activiteiten rond plasma stopgezet. Plasma-fabrikanten lijken graag te stoppen op een hoogtepunt. Net zoals de Pioneer Kuro zijn de laatste toestellen van Panasonic, waaronder de TX-P60ZT60 (review hier) en de TX-P50VT60E (review hier), prachtige toestellen die echt tonen wat plasma kan leveren.
Plasma geniet in de televisie markt nog steeds een aantal die-hard fans. En dat is met recht en reden. Plasma-televisies bieden een unieke, zachte look en overtroefden lcd-televisies steevast op vlak van zwartwaarde, kijkhoek en reactiesnelheid. Een hoger energieverbruik, ietwat beperkte lichtopbrengst en minder elegante designs waren de keerzijde van de medaille. Maar uiteindelijk werd de competitie van lcd te zwaar. In 2012 was plasma nog amper goed voor 5,7% van de markt.
De competitie werd nog aangezwengeld door recente nieuwe technologie. OLED, de nieuwste beeldtechnologie, staat klaar en biedt alle voordelen van plasma zonder de nadelen. Lcd pakt ondertussen uit met 4K-resoluties. Panasonic pakte zelf al uit met een 4K-tv, de TX-L65WT600E (review hier) en ze werken samen met Sony aan een eigen OLED-tv, ze lieten ons al meerdere malen een 4K OLED prototype zien.
Het blijft nu afwachten hoelang LG en Samsung, de enige overblijvende fabrikanten van plasma-televisie er nog mee doorgaan. Gezien die beide bedrijven sterk het voortouw nemen op vlak OLED is het niet onmogelijk dat we ook daar binnen onafzienbare tijd het doek zien vallen over plasma.