De LA7408 van LG staat op een indrukwekkende lintvoet die toch links en rechts kan draaien dankzij handig verstopte wieltjes onderaan de voet. Het kader is iets lijviger dan op de hoger gepositioneerde reeksen, maar het is nog steeds amper een centimeter breed.
Het toestel is uitgevoerd in een combinatie van wit en metaal- kleurige toetsen, wat zorgt voor een zeer ‘licht’ uiterlijk. Achteraan zijn enkel de HDMI- en USB-aansluitingen naar opzij gericht, alle andere aansluitingen wijzen naar achter.
Je levert ook een HDMI-aansluiting in ten opzichte van het LA8609 model, maar drie stuks zijn nog net voldoende voor de meeste scenario’s. Een smartphone en laptop aansluiten blijft wel erg eenvoudig dankzij MHL (Mobile High Definition Link), NFC (Near Field Communication) en Miracast/WiDi.
Het gebruiksgemak van de LG is gebaseerd op de zeer degelijke gebruiksinterface. Mocht die je iets te overweldigend lijken – en dat is niet onwaarschijnlijk gezien de vele functies – dan kan je de interface personaliseren, bijvoorbeeld door de iconen onderaan het scherm te rangschikken volgens je eigen voorkeur of een paneel te maken met al je favoriete functies.
Bij LG is alles bedienbaar met de Magic Remote, de afstandsbediening waarmee je functies aanwijst op de televisie. Tot voor kort hadden de LG-televisies enkel nog een Magic Remote in de doos, een strategie waarmee LG het gebruik van die remote wilde aan- zwengelen. In België heeft LG intussen echter besloten om er toch weer een gewone remote bij te doen.
Vind je die niet in de doos van je LG-televisie, dan krijg je die op eenvoudige aanvraag in de winkel waar je het toestel gekocht hebt. Bij nieuwe leveringen zit de traditionele remote opnieuw mee in de doos, naast de Magic Remote.
,
Hoewel de LA7408 het met een iets minder krachtige chipset moet stellen dan de LA8609, merken we daar in onze testen heel weinig van. De beeldverwerking is uitstekend. Het toestel toont zelden of nooit gekartelde lijnen of moiré patronen, een indicatie dat het zeer accuraat en snel de verschillende filmframerates herkent.
Ook willekeurige ruis wordt erg doeltreffend verwijderd, maar het toestel heeft het beduidend lastiger met compressieruis.
De beelden die de LG op het scherm zet ogen zeer natuurlijk en rustig, wat ook duidelijk bevestigd wordt in onze metingen. Zowel wat kleurbereik als grijsschaal betreft scoort het toestel zeer sterk.
Toch heeft de LG een achilleshiel: de zwartwaarde. Die komt niet boven een zeer gemiddelde score uit, zelfs bij een relatief lage witwaarde. Het contrast is daardoor vrij beperkt. Natuurlijk zijn er verschillende opties om het contrast te verbeteren, maar die hebben elk hun eigen voor- en nadelen.
‘Dynamisch contrast’ is vermoedelijk je eerste keuze om het beeld wat extra leven in te blazen. De functie grijpt zeer duidelijk in op het beeld. Bij de hoogste instellingen lijkt het alsof er wat kleur verdwijnt; de beelden worden als het ware bleker om de contrasten te benadrukken.
Dat zien we liever dan volledig foute kleurshifts, maar als het enigszins kan vermijden we dit toch liever. Blijf dus bij de twee laagste standen als je deze functie wil gebruiken.
‘Local Dimming’ is de tweede optie om het contrast te verbeteren. Je schakelt deze functie beter niet uit, want dan krijg je duidelijk heldere hoeken onderaan op het scherm. In de ‘High’- stand zie je echter zeer duidelijk de individuele segmen- ten aan het werk, en dat is storend. De ‘Low’-stand is de standaard instellingen en ook dan zie je de dimming nog licht zijn werk doen, vooral in donkere scènes. Dat moet je er helaas bij nemen.
De uniformiteit van ons testscherm is degelijk maar zeker niet perfect. Aan de linker schermrand en onder- aan is een lichte verkleuring zichtbaar en in de linkerbenedenhoek duikt er matige clouding op.
Op het vlak van bewegingsscherpte is het toestel volgens de specificaties gelijkwaardig met de LA8609. Dat lijkt bij onze testen bevestigd te worden. Waar we de bewegingsscherpte voor het hogere model wat te zwak vonden, zijn de ‘TruMotion’-prestaties voor dit model meer in lijn met de verwachtingen. De ‘Smooth’-stand levert mooie, vloeiende beelden, ‘Clear Plus’ levert erg veel detail maar wel met een vervelende dubbele rand. In beide gevallen blijven er echter regelmatig artefacten zichtbaar.
,
Ook wat de extra’s betreft levert deze LG bijzonder weinig in tegenover zijn duurdere merkgenoten. De ingebouwde camera ontbreekt en daarmee is ook de gebaarherkenning verdwenen, maar daar hechten we vanwege de matige bruikbaarheid weinig belang aan. Je kan natuurlijk altijd nog een aparte camera installeren zodat je toch nog kan Skypen op tv.
LG’s mediaspeler komt erg sterk voor de dag, en kan met zowat alle videobestanden en ondertitels over- weg. Wie DLNA gebruikt kan weliswaar geen externe ondertitels op het scherm tonen. Ook de muziekspeler is prima, maar ondanks een aantal firmware-updates ontbreekt AAC-ondersteuning nog steeds, terwijl die vorig jaar wel present was.
Wie een Plex-bibliotheek heeft moet nog wat geduld oefenen, want ook Plex ontbreekt voorlopig op dit model. Een nieuw alternatief voor de mediaspeler is ‘LG Cloud’. Sla je mediabestanden op in de cloud en speel ze op eender welk toestel af: computer, smartphone of televisie.
Je krijgt vijf gigabyte gratis opslag en dankzij een pc- en smartpho- netoepassing gebeurt de synchronisatie volledig auto- matisch. In essentie is ‘LG Cloud’ dus een alternatief voor diensten zoals Skydrive of Dropbox. Naar onze mening had LG beter voor integratie van die diensten gekozen, zoals Samsung dat deed, eerder dan een eigen oplos- sing uit de grond te stampen.
LG biedt een hele resem Premium-apps aan voor wie zich op het internet wil storten. Daar horen allerlei film-, muziek- en sociale diensten bij. Wie apps liever op zijn smartphone houdt, kan die laatste verbinden met de LG via een MHL-kabeltje. Wil je het nog eenvoudiger, dan kan je het scherm van je laptop of smartphone met behulp van Miracast/WiDi op de televisie spiegelen.
Ondersteunt je smartphone ook nog NFC, dan volstaat het bovendien om je telefoon tegen de bijgeleverde NFC-sticker te houden om Miracast te activeren.
,
We ontvingen de 55LA7408 in kader van het dossier populaire middenklasser-tv's in FWD 48, waar we vooral keken naar 40-42 inch toestellen. LG stuurde ons de 55-inch uitvoering omdat de kleinere uitvoering niet beschikbaar was als test unit.
Omdat in dit geval het verschil in panels niet zo groot was tussen de 42- en 55-inch uitvoering, hebben we de 55LA7408 toch meegenomen in het dossier en een prijscorrectie uitgevoerd om een relevante conclusie te maken. Daarbij concludeerden we dat LG’s 42-inch toestel met zijn 1.200 euro iets duurder geprijsd is dan we hadden gehoopt, maar de LA7408 heeft op alle vlakken dan ook veel te bieden. Dit geldt ook voor de 55LA7408.