Beeld

Review: LG 65UB980V

Boven een bepaalde maat beginnen televisies er echt anders uit te zien. Gebaseerd op onze recente ervaringen ligt die grens ongeveer rond 55 tot 60 inch. Tot die maat lijken tv’s dikwijls gewoon grotere versies van een 40 inch model. Maar eens daarboven beginnen de designs toch echt te veranderen. Getuige daarvan deze LG. Visueel valt het kader bijvoorbeeld nog nauwelijks op. Een centimeter brede rand betekent niets als het scherm zelf meer dan 140 cm breed is. Je kijkt dus echt naar puur beeld. Als dan ook de luidsprekers en de voet nauwelijks opvallen is de illusie compleet. En dat is hier zeker het geval. Deze LG staat op een donkergrijze gesatineerde lintvoet die zichzelf helemaal wegcijfert. De twee speakerpalen staan links en rechts van het scherm, maar zijn naar achter gekanteld en wijzen niet naar voor maar schuin weg van het scherm. Daardoor merk je ze nauwelijks op als je voor de televisie zit. Chroomkleurige accenten benadrukken het high-end karakter van dit toestel. Een erg mooi concept, en wat ons betreft een veel knapper design dan vorig jaar.

Bij de vier HDMI-aansluitingen aan de zijkant zit één HDMI 2.0 versie. Ze ondersteunen ook ARC en MHL. Alle andere aansluitingen staan naar onder gericht. Wandmontage is mogelijk, al zal met die uitzonderlijk opgestelde speakers en het forse gewicht toch wel wat extra aandacht vragen.

,

Uiteraard werken ook alle Ultra HD 4K-modellen van dit jaar (te herkennen aan de letters UB) met LG’s nieuwste platform, webOS. We hebben webOS al uitvoerig toegelicht (lees de review hier), en deze Ultra HD-reus verandert voorlopig niets aan onze conclusie. Het nieuwe Home menu, waarin zowel de ingebouwde tuners, externe aansluitingen en allerlei apps netjes naast elkaar staan is niet alleen bijzonder mooi, maar ook erg handig.

Zeker gecombineerd met de Magic Remote waarmee je alles aanwijst om het te gebruiken. Ja, het is even wennen, zeker als je van een wat ouder toestel komt met een traditioneel menu en zapper. Maar we maken ons sterk dat de meeste mensen de stap snel zullen maken. Onze enige randbemerking blijft ook behouden: het platform heeft nog last van wat kinderziektes. Hier en daar moet de interface sneller reageren, en sommige functies zoals de mediaspeler hebben een paar opvallende gebreken. Firmware-updates mag je dan ook wel verwachten, geen echte verrassing voor zo’n jong platform. 

,

Vreemd genoeg gebruikt LG op deze grote Ultra HD toestellen nog steeds een edge led achtergrondverlichting. Terwijl net op deze toestellen een direct led achtergrond toch duidelijke voordelen zou bieden. In lijn met de verwachtingen blijkt de zwartwaarde van het IPS-scherm eerder aan de zwakke kant, maar wordt het resultaat behoorlijk verbeterd door de ‘LED lokaal dimmen’ instelling. De ‘Gemiddeld’ stand leverde de beste resultaten, laat je niet verleiden door ‘hoog’, daarmee verlies je veel te veel zwartdetail. Maar waar de LB670 er in slaagde om zijn gedimde of oplichtende segmenten goed te camoufleren, ligt dat voor deze UB980 een pak moeilijker. In erg donkere scenes merk je hoe de achtergrondverlichting in grote verticale banden aangestuurd wordt. Bovendien aarzelt de tv soms en zie je in sommige gevallen een segment flikkeren. In onze Star Wars scenes, waar de duisternis van de ruimte plots verstoord wordt door een schip dat uit hyperdrive komt, was dat bijvoorbeeld goed zichtbaar. De televisie is daarom geen aanrader voor kijken bij verduistering. Maar zodra je wat omgevingslicht hebt, presteert hij opvallend beter. De variaties van de achtergrondverlichting zijn dan quasi onzichtbaar, en het contrast is dan erg behoorlijk. De beste prestaties levert de televisie bij heldere scenes, of animatie. We merken ook op dat de LG nog op andere manieren met de achtergrondverlichting speelt. Wordt de sfeer in beeld wat donkerder, dan drukt hij soms wat zwartdetail weg.

De kijkhoek is erg goed, maar bij erg grote hoeken, lees voorbij 60°, wordt het werken van de achtergrondverlichting wel plots heel zichtbaar. Dat vermijd je dan ook best. De uniformiteit was prima, maar er was op ons scherm wel aan de rechterzijde een paar donkere strepen zichtbaar. Net niet erg genoeg om te storen, en enkel zichtbaar bij panbeelden op een heldere achtergrond.

De kleurweergave van deze Ultra HD is voorbeeldig. Het kleurbereik is zo goed als perfect, de grijsschaal bijna volledig neutraal. Enkel bij de gammacurve merken we dat de middentinten aanzienlijk te helder zijn. Corrigeren is zeker mogelijk, de UB980V beschikt over alle mogelijke instellingen om het toestel te kalibreren. Dat de LG zelfs zonder activeren van dynamisch contrast nog met de achtergrondverlichting speelt maakt het wel wat lastiger. Zo bleek ‘helderheid’ een tikje te hoog te staan, maar na correctie bleek het resultaat te donker op het gemengde helderheid/contrast testbeeld. Uiteindelijk opteren we toch om de startinstelling onveranderd te laten, om verlies van zwartdetail te voorkomen. De enige nodige correctie is eventueel de kleur-instellingen een puntje hoger zetten.

,

Op vlak van beeldverwerking scoort het toestel uitstekend. Deinterlacing, herkennen van framerates, de LG doet het allemaal uitstekend. Trapjesvorming of detailverlies zijn zeer uitzonderlijk. De ruisonderdrukking presteert iets minder goed dan op de Full HD modellen, maar blijft prima. Enkel met compressieruis lijkt dit model meer last te hebben. De scaling is bijzonder goed, en behoudt erg veel detail. Met ‘Superresolutie’ kan je het detail nog subtiel, maar zichtbaar opscherpen, zonder overdreven artefacten. Enige voorwaarde is wel dat het startbeeld erg gedetailleerd moet zijn. Bij SD-beelden of matig gedetailleerde HD is het resultaat beperkt, in dat geval mag je ‘Superresolutie’ niet hoger instellen dan laag. Dynamisch contrast zorgt indien gewenst voor wat extra punch.

Van een topscherm verwachten we ook goede bewegingsscherpte. Echte topresultaten kan de LG niet neerzetten, hij zit eerder bij de subtop-prestaties. Wie Trumotion op ‘vloeiend’ zet krijgt wel perfecte panbeelden zonder schokken, maar moet daar te veel beeldartefacten bij slikken. ‘Wissen’ leek ons de beste instelling, je accepteert dan lichte schokken, maar het beeld blijft wel artefactvrij. ‘Wissen plus’ raden we af. Niet alleen verliest het beeld aan helderheid, je ruilt ook een fijne vage rand rond bewegende voorwerpen in voor een duidelijke dubbele rand. Dat laatste vinden we te storend.

,

Een bijzonder aangename verrassing is de klank. LG werkte samen met Harman Kardon voor de geluidsoplossing. De twee speakerpalen leveren een bijzonder ruimtelijk klankbeeld. Duidelijk stereoscheiding, en met Ultra Surround geactiveerd ook een redelijk gevoel van surround, zonder de typische blikken klank. Sterker nog de speakers kunnen heel wat mooie bas produceren, zoals de drums in ‘House of Flying Daggers’. Maar ook dialogen blijven perfect klinken. Voor televisie en zelfs voor film is dit al een behoorlijk goede oplossing. Aanvankelijk kan het stereobeeld zelfs iets te uitgesproken klinken, maar daar wen je snel aan.

Tijd voor een streepje muziek en ook door stelt de LG niet teleur. Klassiek, pop, rock, hij redt het allemaal op een manier die voor veel andere televisies ondenkbaar is. Enkel als je de volume knop ver open draait hoor je de eerste beperkingen. De speakers kunnen misschien geen perfect pianorecital weergeven, maar voor al je basis muzieknoden zijn de prestaties voldoende.

,

Voor Ultra HD 4K-tv’s staat de mediaspeler terug vooraan de lijst met testen. De LG beschikt over een ingebouwde HEVC-codec, die is nodig als je wil genieten van Netflix in 4K, maar zal vermoedelijk ook vereist zijn voor alle toekomstige 4K-content. De speler wilde echter geen enkele van onze HEVC-testbestanden afspelen. Dat probleem lijkt zich ondertussen bij heel wat Ultra HD-toestellen voor te doen, en is dus zeker niet beperkt tot LG. We tillen er voorlopig niet te zwaar aan vermits er nog nauwelijks gebruik wordt gemaakt van HEVC, tenzij dan voor Netflix en dat werkte wel. De klassieke testbestanden vormen geen probleem voor de UB980V. Enkel in mkv-bestanden met meerdere audiotracks laat hij een steek vallen, je hoort enkel de eerste track. Bij de ondertitels loopt het wel eens mis met speciale karakters. Gebruiksgemak is voorlopig nog een teer punt, de speler toont alle bestanden, ongeacht welke folderstructuur je gebruikte. LG liet wel weten dat dat gebrek rechtgezet wordt via firmware.

Het toestel heeft een ingebouwde 8MP camera en kan dus prima dienst doen als Skype-station. Wil je een mobiel toestel aansluiten, dan is er keuze genoeg: Miracast, MHL en WiFi Direct.

De app-store van LG was ondertussen online, zodat je niet meer beperkt bent tot de standaard apps die per land aangeboden worden. De selectie lijkt ons prima en bevat kennelijk heel wat, zo niet alle apps die ook op het vorige platform beschikbaar waren. Er is dan ook een ruime keuze aan apps voor video on demand (YouTube, Netflix, Videoland, Pathé) of uitgesteld kijken (NPO, RTL XL, en NOS Sport). De Magic Remote is bruikbaar in alle apps. Hij heeft ook een microfoon voor spraakherkenning. Daarmee kan je zoekopdrachten eenvoudig inspreken. Perfect is het nog steeds niet, maar als het werkt is het erg handig, dus zeker even uitproberen.

,

De LG 65UB980V is een indrukwekkende verschijning. Maar perfectie, dat ligt moeilijk. De dynamische achtergrondverlichting zie je soms aan het werk, vooral als je de lichten uitdoet en erg donker materiaal bekijkt. Voor de beste resultaten laat je dus wat zacht omgevingslicht. En dan mag je er van op aan: het beeld laat bijzonder goede indrukken na, en de klank is van uitstekend niveau. Koppel dat aan het gebruiksgemak van webOS en je hebt een erg aantrekkelijke televisie. De prijs is in lijn met de verwachtingen, maar het blijft uiteraard een stevig pak duiten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.