Richard Bullwinkle, voormalig hoofd van TV Innovation voor Samsung US, liet zich in een interview kritisch uit over de staat van Smart TV. Te traag en te weinig content, zo denkt hij. We kunnen hem geen ongelijk geven, maar het probleem zit dieper.
In het interview met FierceCable wijst Bullwinkle er op dat sommige modellen waaraan hij gewerkt heeft gewoon te traag waren. ‘Het duurt meer dan twee minuten om van Live TV te schakelen naar Netflix. Dat is Dinosauriër-snelheid.’ Bovendien is een gebrek aan content ook een zware handicap. ‘Ik kan je verzekeren dat het percentage smart tv’s waar ook een Roku-box of Apple TV aan hangt erg hoog is.’
Die uitspraken echoën wat we in onze reviews al langer vaststellen. Smart TV is een leuk concept, waarvan we nog steeds denken dat het veel potentieel heeft. Maar een trage gebruikservaring is de beste manier om gebruikers weg te jagen. Zeker als je dan ook nog niet al te veel content aan te bieden hebt. In Nederland is de situatie iets beter, daar heb je meerdere VOD (video on demand) aanbieders (Netflix, Pathe, Videoland…), en zijn er behoorlijk wat apps voor ‘uitgesteld kijken’ (NPO, RTL,..). In België (waar Samsung ironisch genoeg het beste content-aanbod heeft) moeten we het al jaar en dag stellen met YouTube, en één VOD-dienst (Videoland/Moviemax). Recent kwam daar gelukkig wel ook DVDPost bij. Bij sommige merken heb je zelfs geen enkel degelijke VOD-aanbod (we kijken naar jou Sony).
Wat gebruiksgemak betreft worstelen alle fabrikanten al jaren met het hele Smart TV concept. Dit jaar schijnt LG echter wel een interessante richting in te slagen. Met webOS gaan ze voor een eenvoudige, snelle manier om aan al je content te geraken. Ook Bullwinkle gaf dat toe: ‘LG heeft belangrijke vooruitgang gemaakt omdat het het belang herkent van snel schakelen tussen live content en streaming content.’ Het is nu afwachten of andere fabrikanten dat voorbeeld zullen volgen.
Enter ‘Tizen’, een open source platform dat een concurrent moet worden voor Android en waarin Samsung een belangrijke rol speelt. Op de Tizen Developer dagen kondigde Samsung aan dat het Tizen niet alleen op smartphone of wearables ziet komen, maar ook op televisie. En het had een prototype bij van hoe zo een televisie er uit moet zien. Je kan het concept bekijken op deze YouTube video.
In essentie kan je over eender welke content de ‘Home Bar’ oproepen, die verschijnt links op het scherm. Van daaruit kan je dan naar verschillenden soorten contentbronnen gaan. Navigeren doe je met een standaard remote of een aanwijzer-remote zoals Samsung die ook dit jaar al gebruikt. Een van de interessantste mogelijkheden is dat je de televisie kan besturen vanop een tablet of smartphone, niet door een app te installeren maar door naar een website te browsen, wat dus in principe op alle platformen zou werken. Voorlopig lijkt de besturing op deze manier wel beperkt tot volume, kanaal, muiscontrole en tekstinvoer. We hadden gehoopt dat de volledige interface in de browser zou verschijnen. Maar het gaat uiteraard nog om een heel vroeg prototype.