Alhoewel je duidelijk wat inlevert op design zal dat enkel opvallen als je werkelijk met de topmodellen vergelijkt. De X85C is niet zo flinterdun als de X90C of gebruikt niet het imposante wedge design van de X94/X93C. Maar het blijft wel een erg mooie televisie. Slank, prima afgewerkt en uitgevoerd in matzwart met een accent van geborsteld metaal. De opengewerkte en licht ogende centrale voet onderstreept het moderne uiterlijk.
Ook bij de aansluitingen hoef je niet in te leveren. Vier HDMI-aansluitingen, waarvan twee HDMI 2.0 aansluitingen die klaar zijn voor Ultra HD bronnen bieden je voldoende mogelijkheden. Het toestel oogt ongetwijfel prachtig aan de muur. Alleen jammer dat de digitaal optische uitgang en de netwerkaansluiting achterwaarts gericht staan, dat hindert een strakke opstelling.
,
Met het gloednieuwe Android TV maakt Sony komaf met zijn jarenlange strijd om een moderne gebruiksinterface te ontwikkelen. Het besturingssysteem van Google is gebaseerd op Android 5.0 en speciaal voor voor televisie geoptimaliseerd. De Home interface oogt overzichtelijk, het is opgebouwd uit vijf rijen. Bovenaan vind je de aanbevelingen. Die komen hoofdzakelijk uit YouTube en Google Play Movies, maar bevatten ook Sony’s tips voor tv gebruik en kunnen op termijn ook aanbevelingen van andere apps bevatten.
De tweede rij bevat ‘Sony Select apps’. Dat zijn onder andere de toepassingen die op het vorige smart tv platform beschikbaar waren. Alle ingangen staan op de derde rij. Die zijn helaas alfabetisch gerangschikt en je kan ze niet zelf ordenen. Je kan wel ongebruikte ingangen verbergen. De vierde rij bevat de apps en de vijfde rij alle games. Helemaal onderaan vind je de instellingen. De app-selectie lijkt al aanzienlijk, maar er zijn nog wat opvallende afwezigen. Deezer bijvoorbeeld (wel beschikbaar via Cast) en Spotify (er is wel een officieuze app). Gezien de populariteit van Android denken we dat dat erg snel zal veranderen, en de selectie nog zal uitbreiden.
,
Navigeren in deze interface is erg eenvoudig, en de televisie reageert vlot. Maar die vijf verschillende rijen met iconen, dat is aanzienlijk minder overzichtelijk dan de oplossingen van Samsung of LG. Ook het home scherm dat het volledige scherm afdekt, zodat je eigenlijk niet kan verder kijken terwijl je andere dingen zoekt, is niet meer de huidige trend. Android tv zou twee jaar geleden een uitstekende interface geweest zijn, nu weten we eigenlijk beter. Eenvoud levert gewoon meer gebruiksgemak, en Android TV maakt de zaken soms iets te complex. Bovendien hadden we af en toe wat kleine problemen. Zo bleef de interface soms een paar seconden hangen of reageerde het toestel even niet meer op de remote. Kinderziektes ongetwijfeld, maar we zien hier toch graag zo snel mogelijk een oplossing voor.
De One Flick touchpad remote lijkt misschien de beste keuze in dit systeem, maar dat valt toch wat tegen. Je weet nooit of een veegbeweging gaat resulteren in één positie opschuiven of meerdere. Voor ongeduldige zappers is dat erg irritant. Dat de touchpad bovendien ook één grote drukknop is, die je dan uiteraard ook af en toe per ongeluk indrukt, maakt de zaak alleen maar erger. Conclusie: probeer het eens uit. Werkt het voor jou, prima, maar zie je het niet zitten, haal dan de klassieke remote uit de doos. Die werkt prima, en bevat bovendien heel wat extra handige toetsen.
Een handige feature waarvoor je de One Flick remote wel bij hand wil houden is Google Voice. Daarmee geef je eenvoudige opdrachten zoals ‘Open netflix’ een vragen zoals ‘toon me science fiction films’ of ‘hoe is het weer in Antwerpen’. Die laatste opdracht werkte vreemd genoeg niet in het Nederlands, maar wel in het Engels. De spraakherkenning werkt wel erg goed, en is dus zeker het uitproberen waard.
,
Over de kleurweergave van de X85C moet je je absoluut geen zorgen maken. De kalibratie is uitstekend. De ‘Bioscoop Pro’ stand is er voor de cinefiel, die graag bij wat verduistering kijkt. Deze mode leunt zo dicht mogelijk aan bij de intentie van de regisseur. Kleurweergave en grijsschaal zijn erg nauwkeurig, met enkel een licht te hoge kleurtemperaruur waardoor er mogelijk een te koele tint in het beeld zit. In de praktijk stoorde dat ons nooit. De weergave van zwartdetail is uitstekend. Wil je iets meer de capaciteiten van het scherm benutten, dan is de ‘Bioscoop Home’ instelling een goede keuze. Je krijgt dan iets levendigere kleuren, en wat meer uitgesproken contrast. Die mode is een goede keuze als je bij omgevingslicht kijkt. Het scherm biedt een goede zwartwaarde, gecombineerd met uitstekend zwartdetail en goed contrast. Toch heeft het een belangrijk zwak punt. De achtergrondverlichting past zich dynamisch aan aan de beeldinhoud en dat zie je duidelijk gebeuren in donkere beelden. Zodra er een helder element verschijnt, verliest het zwart een deel van zijn impact. Dat is vooral erg irritant omdat ook ondertitels dit effect triggeren. Hou er bovendien rekening mee dat er een klein beetje lichtlekkage is in de hoeken.
Ook dit scherm is voorzien van een Triluminos achtergrondverlichting. Concreet betekent dat dat de witte leds in staat zijn om een breder kleurbereik te produceren. Bij de meting halen we ongeveer 87% van de DCI-norm die in de cinemazalen gebruikt wordt. Goed, maar toch beduidend minder dan sommige concurrenten. HDR-ondersteuning is niet voorzien op dit model.
,
Alle nieuwe Ultra HD toestellen van Sony zijn dit jaar voorzien van de nieuwe X1 beeldverwerkingschip. Die herkent de oorsprong van bronmateriaal en past zijn bewerkingen aan op basis van zijn analyse. Zo wordt elke bron, of het nu stremaing, Blu-ray of broadcast is met de best mogelijke kwaliteit behandeld. En dat loont. De beeldverwerking is bijna foutloos. Prima deinterlacing zorgt revoor dat je geen trapjeseffecten merkt, en de ruisonderdrukkign maakt korte metten met willekeurige ruis en compressieruis. De upscaling naar Ultra HD is prima, en met Reality Creation kan je zelf instellen hoe sterk je het detail wil benadrukken.
Ook in snelle actiescenes houdt de Sony zich staande. Beweginsscherpte is goed, enkel het kleinste detail gaat verloren. En met Motionflow op ‘standaard’ haal je een degelijke combinatie van schokvrije beelden zonder overduidelijke artefacten.
,
De kinderziektes zijn duidelijk nog niet uit het systeem. De mediaspeler blijkt onverwacht nukkig. Na vele jaren had Sony eindelijk een goede implementatie, we hopen dat ze nu niet opnieuw het slechte pad op gaan. De speler weigerde ons USB-stick te herkennen, maar haalde wel alle content van een DLNA-server. De videotesten liepen helaas niet vlekkeloos. Ingebouwde ondertitels die ontbreken, onverwachte vertraging in de interface, wiselvallige ondersteuning voor HEVC, het kan duidelijk nog beter.
De televisie beschikt over een dubbele tv-tuner, maar slechts één CI+-slot. Opnemen naar externe USB harde schijf en kijken naar een ander kanaal kan dus enkel met onversleutelde zenders. In Vlaanderen niet zo nuttig, in Nederland wel.
Wel handig is Google Cast. Het scherm of media van een app met een knop op de televisie plaatsen is bijzonder makkelijk. Google Cast werkt bovendien zowel op iOS en Android apps. YouTube, Deezer, Netflix, je kan gewoon browsen op je smartphone en het afspelen door de televisie laten gebeuren. Er zijn aardig wat apps die het ondersteunen. Je vindt ze allemaal op g.co/castapps.
,
Android TV ziet er mooi uit, maar is toch wat overladen vergeleken bij de veel slankere interfaces van LG en Samsung. Ook de kinderziektes moeten er nog uit. Nu hinderen die de ervaring nog licht. Het platform heeft met zijn rijk aanbod wel een belangrijke troef, en het loopt goed, dus lijkt het ons een kwestie van even wachten op een firmware upgrade. Afgezien daarvan is bescheiden niet echt het woord dat past bij deze Sony. De KD-55X8505C heeft een frisse look, prachtige kleuren en goed contrast, en uitstekende beeldverwerking. Alleen jammer dat je het dynamisch contrast iets te makkelijk ziet werken. Echte cinefielen die een tv zoeken voor hun batcave laten deze best passeren, maar voor de typische huiskamer is het een prachtig toestel.