De tv-toestellen van Panasonic worstelen al geruime tijd met een wat oudbollig uiterlijk. De VT30-reeks lijdt gelukkig niet die kwaal. Dit plasmascherm is een erg slanke verschijning, met een volledig vlakke voorzijde. Van een kader is geen sprake, er zit enkel een subtiel metalen randje rond het scherm. Achter de glasplaat zit nog wel een zwarte rand van een drietal centimeter rond het beeldoppervlak.
Met zijn smal profiel lijkt de VT30 een uitstekende kandidaat voor wandmontage. De aansluitingen die achteraan staan zijn allemaal voorzien van korte verloopstukjes zodat wringen met kabels en connectoren niet nodig is. De HDMI-aansluitingen staan echter allemaal aan de zijkant opgesteld en zitten dicht bij de rand. Eén kabel verstop je probleemloos, maar twee kabels of meer zullen zonder het gebruik van speciale connectoren naast het kader zichtbaar zijn. Een schoonheidsfoutje bij dit overigens erg stijlvolle ontwerp.
,
Bij dit prachtige toestel hoort een passende afstandsbediening. Panasonic voorzag dan ook een chiquer ogende versie van zijn gebruikelijke remote, die hier bovendien voorzien is van verlichte toetsen. De glanzende toetsen hebben een erg laag profiel en zitten in een mat afgewerkte
behuizing.
Dat lijkt in eerste instantie iets minder handig dan de klassieke versie met zijn zachte en aangename toetsen, maar al na enkele ogenblikken moeten we toegeven dat ook deze uitvoering erg aangenaam is in gebruik. De lay-out is uitstekend, en alle toetsen zijn duidelijk gelabeld. Alleen de D-pad vinden we net iets te klein.
Ook het menu werd in een nieuw jasje gestoken, al moeten we eerder van een opfrisbeurt spreken dan van een echt redesign. De menu’s verschijnen nu als een transparante overlay op het scherm, maar aan de lay-out en navigatie is weinig of niets veranderd. Toch zien we hier en daar kleine ingrepen die het nog makkelijker maken om alles terug te vinden.
Zo zijn alle beeldinstellingen nu allemaal gewoon in het ‘Beeld’-menu geplaatst. Bovendien krijg je bij zowat alle instellingen een lijntje uitleg op het scherm, zodat je de handleiding links kan laten liggen. Het resultaat is een degelijke interface waarin het vlot en handig navigeren is.
,
Panasonics plasmaschermen zijn herdoopt tot ‘NeoPlasma’, wat verwijst naar de nieuwe panelen met snellere fosfors. De bewegingsscherpte is dan ook uitstekend bij ons testtoestel. ‘Intelligent Frame Creation’ rekent bovendien nagenoeg volledig af met schokken bij panbeelden. Op verticale of diagonale pans blijft er weleens een schokje zichtbaar, maar beeldartefacten krijgen we niet te zien. De beeldverwerking is verder zeer goed. Alleen de ruisonderdrukking is iets te zwak: er blijft altijd een zweem van ruis zichtbaar. Omdat het beeld een erg rustige indruk maakt, stoort dat amper.
De beeldkwaliteit kunnen we in één woord omschrijven: schitterend. Het toestel heeft een THX-preset die perfecte kleuren garandeert. De zwartwaarde is verbluffend, zodat het beeld toch een ruim contrast biedt, ook al is de witwaarde in die instelling vrij laag. Als enige klacht melden we een overdreven nadruk op zwartdetail. In donkere films leidt dat tot een ietwat te flets beeld. Zet de gammawaarde in de menu’s op 2,4 voor een donkerder en beter resultaat, zonder daarbij detail op te offeren.
De grijsschaal toont zeer lichte tintwijzigingen in de testbeelden. De afwijkingen zijn echter zo klein dat ze bij normaal beeldmateriaal nagenoeg onzichtbaar zijn. In de donkere tinten valt er een lichte cyaantoets te bespeuren. Wie absoluut het onderste uit de kan wil halen, kan de VT30 volledig automatisch kalibreren met behulp van Spectracal CalMan-software en een kleurmeter. Zo wordt het mogelijk dit prachtige scherm werkelijk haarfijn op de norm te brengen.
En natuurlijk kan je op deze TX-P50VT30E ook van 3D-materiaal genieten. De nieuwe brillen zijn iets lichter en zijn gesloten aan de zijkant. Bovendien heeft de VT30 ook een THX-mode voor 3D-weergave. Het resultaat ziet er prachtig uit. De beelden zijn haarscherp en van crosstalk is geen sprake, ook niet als je schuin in de zetel van de film ligt te genieten.
Het beeld is wel opvallend minder helder dan bij de LED-tegenhangers die we samen met deze Panasonic te gast hadden voor onze vergelijkende test in FWD Magazine 36. En ook al bekijk je 3D-films best in een verduisterde ruimte, toch is dat wat jammer. Om die reden prefereer ik de ‘Cinema’-modus met de ‘Contrast’-instelling een flink eind verder opengedraaid.
De geluidskwaliteit maakt aanvankelijk een redelijk goede indruk. Rustige rockmuziek zoals Dire Straits komt er prima uit. Ook filmcontent klinkt erg goed, met flink wat volume en een duidelijke laagweergave. De speakers zijn echter niet opgewassen tegen al te veel geweld. Wie bijvoorbeeld zware metal met een combinatie van snerpende gitaren en hevig drumwerk loeihard zet, merkt snel dat hij best wat gas terug neemt.
,
De Panasonic is voorzien van drie usb-aansluitingen. Wil je televisiebeelden van de digitale tuners opnemen naar een externe harde schijf, dan moet je daarvoor de zijaansluiting gebruiken. De twee overige usb-aansluitingen staan achteraan. Een daarvan reserveer je voor de WiFi-dongle, die zich met de bijgeleverde verlengkabel op het toestel laat aansluiten. Dat betekent dat je best nog een eenvoudige usb-verlengkabel klaarlegt om de laatste usb-aansluiting te gebruiken als mediaspeler, als je die aansluiting goed bereikbaar wil houden.
De mediaspeler is overigens meer dan behoorlijk. Hij ondersteunt alle belangrijke formaten voor zowel muziek als video, al loopt het hier en daar nog fout. Zo hadden we een sync-probleem in een DivX HD-bestand en werd de beeldverhouding van sommige mp4-bestanden foutief weergegeven. De speler ondersteunt wel ondertitels in mkv-bestanden, maar geen extra geluidstracks. Exact dezelfde ondersteuning zien we ook terug via DLNA.
Viera Connect, het internetluik van Panasonic’s ‘connected’ tv’s, ziet er vertrouwd uit. De interface is dan ook grotendeels ongewijzigd gebleven; voorlopig is de enige wijziging de toevoeging van de Viera Market. Daar vind je nu alle apps terug die je kan toevoegen aan het toestel. Naast YouTube en Dailymotion was er nog geen ander videoaanbod op het ogenblik van onze test (mei 2011). Er is behoorlijk wat aandacht voor sport, en voor internetradio is er ShoutCast.
Recentere toevoegingen zijn een resem eenvoudige games. Met een optionele camera is het mogelijk om Skype te gebruiken, en voor een vlottere tekstinvoer kan je een usb-toetsenbord aansluiten.
,
Zelfs als we naar de adviesprijs kijken scoort deze Panasonic uitstekend in vergelijking met de directe concurrentie. We kijken er dan ook niet vreemd van op dat dit toestel recent aan de ging met de EISA-award voor 'European Plasma TV 2011-2012'.
Het mag alleszins duidelijk zijn: plasmaschermen blijven de keuze bij uitstek voor grotere schermformaten.
,
Voor een gedetailleerd overzicht van alle technische gegevens kan je terecht op de officiële productpagina van de Panasonic TX-P50VT30E.