Beeld

Panasonic gaat dan toch door met plasma-tv

Het regende de voorbije weken geruchten over de plasmatelevisies van Panasonic. Aanvankelijk over een volledige stopzetting, dan over het opschorten van verder onderzoek. Maar wat is er echt aan de hand?

Alles begon in december vorig jaar met een artikel in 'The Japan Times'. Daarin lazen we dat Panasonic eraan dacht om de R&D van plasmatelevisies stop te zetten en zijn onderzoek meer te focussen op OLED. Dat gerucht kreeg betrekkelijk weinig aandacht maar leek wel zinnig, aangezien er eerder in het jaar al heel wat gezegd was over de nieuwe samenwerking van Sony en Pansonic voor OLED-ontwikkeling.

Maar CES lag net om de hoek en de nieuwe Panasonic plasmalijn stuwt het nieuws een andere richting uit. De nieuwe VT60 ziet er schitterend uit en met de introductie van de ZT60 legt Panasonic de lat zelfs nog hoger. De ZT60 gebruikt een Studio Master-paneel en belooft het allerbeste op het vlak van beeldkwaliteit. Wanneer we in februari de Panasonic Conventie bezoeken wordt de ZT60 in een test zelfs naast de laatste Pioneer Kuro geplaatst. Een statement van formaat, zo denken we dan. Er zit nog leven in plasma.


Onrust
In maart valt dan de bom: Panasonic zou zich voorbereiden om volledig uit plasma uit te stappen. Het gerucht is gebaseerd op een klein bericht in de Japanse zakenkrant 'The Nikkei' maar krijgt heel wat aandacht. De vooruitzichten zijn grim. Panasonic zou zijn productie sterk terugschroeven voor alle televisies en in 2014 zelfs al stoppen met plasma. Een officiëel bericht wordt verwacht op 28 maart.

Het is spannend aftellen naar die datum. Uiteindelijk blijkt het nieuws minder dramatisch voor de TV-afdeling dan eerder gesuggereerd werd. Ja, Panasonic heeft het – net zoals Sony en Sharp – behoorlijk moeilijk en er moet bespaard worden. Maar President Kazuhiro Tsuga benadrukt dat het stopzetten van de TV-afdeling enkel als allerlaatste optie wordt beschouwd. Voorlopig zijn dergelijke drastische opties echter niet aan de orde.
 


,

Een storm in een glas water dus, zo lijkt het even. In april duikt er echter alweer een nieuw bericht op. De ZT60 is niet alleen het beste plasmapaneel dat Pansonic ooit gemaakt heeft, het is ook het laatste. Het originele gerucht uit december krijgt een nieuw leven wanneer Panasonic Display vice-president Kiyoshi Okamoto aan 'The Verge' bevestigd dat R&D voor plasma wel degelijk is stopgezet.

Hij voegt er wel aan toe dat de toestellen nog minstens tot in 2014 geproduceerd zullen worden. De vrijgekomen onderzoekers zijn gedeeltelijk aan het werk gezet op OLED.

Maar ook dat bericht is nog maar een paar dagen oud en er staat alweer een ontkenning klaar. Ditmaal is het Panasonic's Merchandising vice-president Henry Hauser die verzekert dat er nog toekomst is voor plasma. "De berichten dat Panasonic zou stoppen met de ontwikkeling en fabrikage van plasmatelevisies zijn niet correct. De technologie in onze ZT-serie Studio Master-panelen zal de basis zijn voor verdere plasmaontwikkeling en -productie. Wij geloven dat er nog ruimte is voor verdere verbetering."


Plasma: dood of levend?
Als één ding duidelijk naar voren komt uit deze geruchtenmolen, dan is het wel dat de toekomst van plasma op z'n minst ter discussie staat. Dat hoeft ook niet te verwonderen als je het dalende marktaandeel bekijkt. Cijfers van DisplaySearch geven aan dat plasma in 2012 nog goed was voor amper 5,7% van de markt, een val van 23% tenopzichte van 2011. En wie figuur 2 bekijkt op dit rapport ziet dat DisplaySearch plasma eigenlijk volledig ziet verdwijnen tegen 2016.

Maar laat ons duidelijk zijn: plasma levert na al die jaren nog steeds extreem mooie beelden. Lees onze review van de VT60 om een idee te krijgen hoe goed de nieuwe Panasonic-tv's wel zijn. En dan kijken we nog uit naar de ZT60, die hopelijk binnen korte tijd op de redactie aankomt. Mocht plasma vandaag of morgen dan toch verdwijnen, dan zal dat dus zeker niet zijn omdat de beeldkwaliteit niet goed genoeg is.

Neen, als plasma aan zijn einde komt, dan is dat omdat er een nieuwe technologie klaar staat die alle voordelen van plasma biedt, zonder de nadelen. En dan hebben we het natuurlijk over OLED. OLED heeft net zoals plasma extreem diepe zwartwaardes, een zeer ruime kijkhoek, snelle reactietijd en uitmuntende kleuren. Maar het slaagt er ook in om die eigenschappen te combineren met onze wens om een steeds dunner en lichter scherm te zien, en bovendien wordt het energieverbuik binnen de perken gehouden. 

,

Minder eenvoudig dan gedacht
Helaas blijkt het moeilijker dan verwacht om OLED-schermen te produceren. De hoge uitval in het productieproces drijft de prijs zelfs sterk op. Zowel LG als Samsung kondigen al meer dan een jaar hun toestellen aan, maar blijven daardoor aarzelen om ze wereldwijd in de markt te zetten. LG verkocht er ondertussen 200 in Korea en de introductie voor het UK is gepland voor juli.

Panasonic maakt er geen geheim van dat het zelf ook OLED als de toekomst ziet. Het werkt samen met Sony aan de ontwikkeling, en zowel Sony als Panasonic toonden op CES een 4K OLED-scherm. Panasonic werkt bovendien aan een productiemethode die gebaseerd is op printing, een methode die tot goedkopere toestellen moet leiden.

De markintroductie zou mogelijk in 2015 liggen. Voorlopig lijkt de toekomst van plasma dus nog een aantal jaar verzekerd.

Eric Beeckmans

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.