Beeld

Panasonic TV line-up 2015

Als de lente langzaam maar zeker nadert, zijn ook de nieuwe televisies daar. We bezochten Panasonic op zijn jaarlijkse Convention, dit maal in Frankfurt, om de nieuwe televisies te bewonderen.

,

Ultra HD zet ook bij Panasonic zijn opmars verder en het overgrote merendeel van de toestellen zijn nu uitgerust met een 4K-paneel. Alle toestellen met een CX- of CR-modelnummer zijn Ultra HD. CS-of C-modellen zijn Full HD of (HD ready voor de heel kleine maten).

Een opvallend detail is wel dat Panasonic nu in zowat heel de lineup voor VA-panelen koos in plaats van IPS. Dat terwijl het toch al enkele jaren bijna uitsluitend IPS-panelen gebruikt, hoofdzakelijk uit eigen fabrieken zelfs. Enkel de CX400 (65 inch) en de CX750-reeks gebruiken nog IPS-panelen. IPS-panelen staan bekend voor een zeer brede kijkhoek maar een relatief zwakke zwartwaarde en beperkt contrast. VA-panelen leveren dan weer een iets kleinere kijkhoek maar een veel beter contrast en zwartwaarde. Panasonic koopt nu zijn panelen in, maar liet niet los bij wie, al vermoeden we dat Samsung Display een deel van de panelen levert. De gebogen schermen zijn immers precies zo gebogen als die van Samsung.

Inderdaad, ook gebogen modellen doen hun intrede. Die toestellen herken je aan het CR-modelnummer. Zowel in het topsegment (CR850) midden (CR730) als entry-level (CR430) kan je een curved toestel krijgen. Die zijn dan wel allemaal Ultra HD. Maar wie een hekel heeft aan gebogen toestellen kan ook steeds een steeds een equivalent vlak toestel vinden in de lineup (respectievelijk de CX800, CX700 en CX400). Dat is een goede strategie denken we, zo hoef je geen features op te geven als je echt geen gebogen toestel wil.

,

Een breder kleurbereik staat dit jaar bij heel wat fabrikanten op het menu. Meer en vooral intensere kleuren moeten het beeld nog levendiger maken. Zinvol? Theoretisch ja, maar in de praktijk is er nog geen content die dat extra aanbod aan kleuren gebruikt. Het DCI-P3 kleurbereik wordt gebruikt in cinemazalen, maar voor consumenten wordt alle content in Rec.709 gemasterd. Fabrikanten moeten het kleurbereik dus ‘vertalen’ naar het bredere kleurbereik van hun televisies. Net daar kan het wel eens mislopen, met als gevolg een gezicht of voorwerp dat onnatuurlijk hard gekleurd is. Een breder kleurbereik zit wel in nieuwe standaarden zoals Ultra HD Blu-ray, die we later op het jaar hopen te verwelkomen.

Om die extra kleuren te genereren moet er vooral aan de achtergrondverlichting gesleuteld worden. Een aantal fabrikanten kiezen dit jaar voor Quantum Dots, maar Panasonic koos voor ‘wide color phosphor’. De witte leds die de achtergrondverlichting opmaken zijn opgebouwd uit een blauwe led met een gele fosfor. Zo krijg je wit licht. Vermoedelijk heeft Panasonic een nieuwe, efficiëntere fosfor gebruikt die resulteert in een breder kleurspectrum.  Sterker nog, Panasonic claimt dat deze oplossing een breder kleurbereik genereert dan Quantum Dots (98% DCI vs 92% DCI, en bovendien energie efficiënter (tot 47%) is. De praktijk leert ons wel dat we met dit soort claims voorzichtig moeten zijn.

Ook op vlak van kleurverwerking heeft Panasonic een nieuwe oplossing. Alle beeldverwerking gebeurt op een eigen chip, de 4k Studio Master Processor. Veel info over de werking van de chip is er niet maar Panasonic benadrukte wel dat zijn Lookuk Table (LUT) 8.000 punten bevatte, 80x zo veel als een conventionele LUT. De LUT is een erg belangrijk onderdeel van de schermsturing, hij bepaalt hoe het inkomend signaal omgezet wordt in specifieke aansturing van het paneel. Hoe groter de LUT, hoe nauwkeuriger doorgaans de kleurweergave is. 

,

High Dynamic Range, oftewel een hoger contrast met nadruk op sterkere witwaardes zal dit jaar ook een belangrijke vernieuwing worden. In hoeverre Panasonic hiervoor klaar is, is nog niet duidelijk. De belangrijkste factor voor een HDR-tv is lichtopbrengst en daarover kregen we geen info. Een technische slide vermeldt 450 nit, maar dat is absoluut niet voldoende voor HDR.  Een conventionele televisie haalt makkelijk 300-400 nit. Een andere bron vermeldt ‘30% meer’ maar ook daarmee red je het niet. Ter vergelijking, Samsung claimt dit jaar tot 1.000 nit.

Ook onduidelijk is of Panasonic enige HDR-standaard zal ondersteunen. Er zijn er immers verschillende op komst (Open HDr, Dolby Vision, Technicolor, Philips). De topmodellen CX800 en CR850 beschikken over een HDR-remaster  functie (net als de AX900 en X940 van vorig jaar, die verder lopen dit jaar), waarmee gewone content omgezet wordt naar HDR. Verderop troffen we een HDR-prototype aan met democlips van de Netflix-reeks Marco Polo, maar dat was een eerder een voorbeeld van hoe het niet moet. ‘Oogverblindend helder.’ Letterlijk, helaas. Daar moet dus nog aan gesleuteld worden.

Wat contrast betreft zijn er wel degelijke verbeteringen. Alle modellen boven de CX600 beschikken over een direct led achtergrondverlichting die in 128 segmenten opgedeeld is. 

,

Er beweegt wat in het smart tv landschap, want zowat elke fabrikant heeft belangrijke wijzigingen aangebracht. Panasonic koos daarbij als enige fabrikant voor Firefox OS. Dat platform gaat prat op het gebruik van open standaarden, maar kan verder weinig aantoonbare voordelen voorleggen. Ook Android tv (Sony en Philips), WebOS (LG) en Tizen (Samsung) integreren immers in ruime mate met allerlei andere apparaten of diensten. Het besturingssysteem wordt ook gebruikt op een beperkt aantal smartphones, maar een succes is het zeker niet. Ontwikkelaars kiezen over het algemeen eerst voor het platform met de meeste gebruikers, en in dat opzicht zal Firefox OS zeker geen potten breken.  Hoe het app-aanbod zal zijn blijft dus afwachten, maar erg rooskleurig zijn de vooruitzichten niet.

De interface zelf leek wel erg goed uitgekiend. Het Home scherm toont drie 'decks' of stapels. Een voor live tv, een voor apps en een voor externe apparaten. Bovendien kan je favorieten op het Home scherm pinnen. Dat kan een kanaal, app of externe ingaan zijn. Het eindresultaat is een mooie, eenvoudige interface waarin je snel alles terug vindt en die op het eerste zicht erg vlot werkt, ook al liep het tijdens de demonstraties nog wel eens mis.

Firefox OS zal beschikbaar zijn vanop de CX680 en hogere modellen. Dat betekent onmiddellijk dat je geen Full HD model zal kunnen kopen met de nieuwe interface. 

,

Panasonic heeft een erg uitgebreid aanbod. We lichten de belangrijkste zaken even toe.

Er zijn drie Full HD modellen: de CS600, CS500, en C300. Alhoewel, de CS600-reeks heeft verschillende onderverdelingen, afhankelijk van beeldmaat en functies. Zo krijg je enkel 3D op de CS630, en zijn er soms verschillen in bewegingsscherpte (de Hz-rating), ter herkennen aan de CS620 en CS610 aanduidingen. Dat had duidelijker gekund.

Wie een gebogen tv wil kan kiezen uit drie modellen: de CR850, CR730 en CR430. Allemaal Ultra HD modellen, waarvan ook vlakke varianten bestaan: CX800, CX750 en CX400.

Het nieuwe Firefox OS vind je enkel op de Ultra HD modellen, met uitzondering van de laagste CR430 en CX400 en de Ultra HD modellen van vorig jaar die overgedragen zijn (AX900 en X940).

Wie een scherm wil met ‘Dynamic Range remaster’, de pseudo-HDR oplosssing, kan enkel terecht bij de CR850 en CX850, of de AX900 en X940. THX certificatie krijg je enkel op de CX800, AX900 en X940.


Prijzen en beschikbaarheid zijn nog niet bekend. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.