De CX800 is een donkere schoonheid die met opvallend gemak haar plaats in de woonkamer claimt. De smalle, donker metaalkleurige rand en kader ademen een ingetogen kracht uit, en het toestel leunt licht achterwaarts wat die indruk nog versterkt. De gebogen voet is even breed als het toestel, maar door zijn ontwerp nauwelijks zichtbaar. Enkel aan de uiteinden zie je de elegante, spits toelopende voetjes onder het toestel.
Panasonic koos er dit jaar voor om geen DisplayPort aansluiting meer te voorzien. Dat vind je misschien jammer als je de televisie ook eens aan de computer wilde hangen om echt in het groot te gamen. Maar niet getreurd, met zijn HDMI 2.0 aansluitingen kan je de televisie ook langs die weg aansluiten. Maar slechts drie HDMI-poorten vinden we op een toptoestel toch iets te zuinig. De belangrijkste aansluitingen staan naar opzij of naar onder gericht. Enkel de oudere analoge aansluitingen, staan naar achter gericht. Aangezien het doodzonde is om die te gebruiken op dit prachtig scherm hoef je dus niet te twijfelen als je voor wandmontage wil gaan.
,
Ook bij Panasonic is er dit jaar gekozen voor een nieuw smart tv platform, en dat is Firefox tv geworden. De naam Firefox klinkt je misschien bekend in de oren, het is de populaire internetbrowser van Mozilla. Reden genoeg om enthousiast te zijn, of niet? Een platform is één ding, het zijn de apps die het interessant maken. Samsung en LG hebben een degelijk deel van de markt in handen en kunnen software ontwikkelaars dus makkelijk overtuigen. Sony en Philips zitten nu stevig in het Android kamp, en krijgen daarom vast genoeg aandacht van ontwikkelaars. De vraag is maar of Panasonic op zijn eentje Firefox tv populair zal kunnen maken.
,
Het nieuwe Home scherm is erg eenvoudig opgebouwd. Drie iconen: Live tv, Apps, en Apparaten. Live Tv brengt je onmiddellijk naar de tv-tuner, Apps naar de geïnstalleerde toepassingen en Apparaten naar alle aangesloten apparaten. Die laatste categorie bevat niet enkel alle ingangen, maar ook aangesloten USB-apparaten, alle DLNA-servers, én alle gedeelde mappen op het netwerk. Veelgebruikte bronnen kan je ‘pinnen’ op het Home scherm. Dat kunnen aparte zenders zijn, apps, of aangesloten apparaten. Bovendien kan je de lijst ordenen, zodat je een aangepast en overzichtelijk startscherm hebt. Helaas verschijnen alle iconen in een lange rij, waardoor je mogelijk wel een eindje moet scrollen. Het leek ons handiger mochten de favorieten per categorie verticaal georganiseerd zijn. Afgezien daarvan is deze interface erg aangenaam én handig. Een pluim voor Panasonic.
De klassieke remote van Panasonic is aangenaam en handig, met grote duidelijke toetsen. Er is ook een touchpad remote bijgeleverd. Die is aanzienlijk beter ontworpen dan de vorige. Hij ligt makkelijk in de hand, en de touchpad zelf is van een rubberachtig materiaal zodat je makkelijk kan aanvoelen hoe ver je veegt. Alleen hadden we graag duidelijke opschriften op de remote in plaats van obscure icoontjes. Helaas, hoe graag we deze remote ook willen gebruiken, opnieuw blijken touchpads niet echt ideaal. Maar er is een truc. Wil je exact één positie opschuiven, veeg dan een keer en hef je duim op. Wil je verder scrollen, veeg dan en laat je duim op de touchpad rusten. Na wat oefening viel het wel mee.
,
Als je van zachte, subtiel gedetailleerde beelden houdt, dan is deze Panasonic een uitstekende keuze. De Ultra HD upscaler levert vlekkeloos werk, maar waar andere merken soms kiezen voor een iets agressievere aanpak en detail soms vrij sterk benadrukken, is dat hier absoluut niet het geval. Met behulp van de ‘resolution remaster’ instelling kan je detail heel licht accentueren, maar dat was zo subtiel dat je veelal weinig effect zal merken. Maar dat is zeker geen nadeel, de beelden zijn een lust voor het oog.
Het toestel herkent snel en moeiteloos de belangrijkste film- en videoframerates en koppelt dat aan uitstekende deinterlacing. Kameffecten of trapjesvorming op schuine lijnen zijn daardoor zo goed als onbestaande. De ruisonderdrukking werkt willekeurige ruis bijna volledig weg. Compressieruis, te herkennen aan blokvorming, verwijder je met de ‘MPEG remaster’ instelling. Ook die doet zijn werk erg efficiënt, enkel bij ernstig vervuilde bronnen is de prestatie iets zwakker. We zetten beide instellingen op ‘minimum’, maar de ‘auto’ stand levert goede resultaten als je iets minder ruis wil zien.
De bewegingsscherpte van de CX800 is top. Wie zo veel mogelijk detail wil zien in snel bewegende scenes stelt ‘Intelligent Frame Creaton’ in op ‘middel’ of hoger. De maximum stand garandeert perfect vloeiende beelden, en slaagt er zelfs in om dat met bijzonder weinig beeldartefacten te doen. Wie een hekel heeft aan motion interpolation kan kiezen voor de laagste stand.
,
Panasonic wil met zijn toptoestellen de ervaring die het opbouwde met plasma-tv toepassen op led-tv. En met de nieuwe 4K Studio Master Processor lukt het daar aardig in. Je hebt erg veel controle over hoe het toestel omgaat met zwartdetail, en dat kan aanvankelijk wat overweldigend zijn. ‘Adaptive Backlight Control’ bepaalt hoe de achtergrondverlichting aangestuurd wordt om zwartweergave te verbeteren. Vermits de CX800 over een direct led achtergrondverlichting meet local dimming beschikt verwachten we uitstekende prestaties. ‘Contrastregeling’ past dan weer dynamisch aan hoe goed zwartnuances weergegeven worden. En dan is er nog de ‘Dynamic Range Remaster’ die de helderste tonen accentueert.
Maar hoe waren de prestaties? De zwartwaarde van de CX800 is uitstekend, en er is veel zwartdetail zichtbaar. Contrast is dan ook uitstekend. Maar de lokale dimming van het toestel presteert iets minder goed dan we gehoopt hadden. Dat lijkt vooral te wijten aan een beperkt aantal zones waarin de achtergrondverlichting kan opgedeeld worden. In veel van onze testscenes blijkt duidelijk dat de achtergrondverlichting nooit helemaal uit gaat. De Panasonic moet op dat vlak duidelijk de duimen leggen voor de (veel duurdere) Samsung JS9500. Maar laat dat de pret niet drukken, de prestaties blijven erg goed. Met de Adaptive Backlight Controle op ‘Minimum’ of ‘Medium’ krijg je erg dynamische beelden. Wie voor extra zwartdetail wil gaan, kan de ‘Contrastregeling’ activeren. Op ‘auto’ was het effect te uitgesproken, maar kies voor ‘Aangepast’ en zet enkel de ‘adaptieve gamma’ op ‘8’ voor een beter resultaat.
Wie geen zin heeft om zich om te scholen tot beeldtechnicus hoeft niet te panikeren. Panasonic biedt een ruime keuze beeldpresets die we erg goed én handig vonden. Er is een THX cinema en THX Bright room preset, naast de klassieke Cinema en True Cinema beeldmodes. De THX Cinema preset biedt een van de best gekalibreerde presets die we ooit zagen. Ideaal voor kijken bij verduistering, en volledig kleuraccuraat, zowel wat grijsschaal als kleurbereik betreft. Wie voor een nog meer uitgesproken bioscoop effect wil gaan, selecteert ‘True Cinema’ als de beste keuze. Dezelfde perfecte weergave, maar met een iets donkerder aspect, en lichte motion compensation. THX Bright room is ideaal als je overdag kijkt, net als Cinema overigens. Die laatste gebruikt lichtjes levendigere kleuren.
,
Panasonic maakt geen gebruik van quantum dots, maar gebruikt een nieuw soort witte led. Ook daarmee claimen ze een breder kleurbereik, tot 98% van het DCI-palet dat gebruikt wordt in de cinemazalen. Helaas, onze metingen tonen aan dat de televisie niet verder geraakt dan 82% van DCI. Licht teleurstellend, maar zeker geen probleem, gezien er toch nog geen content is die deze kleuren nodig heeft.
En hoe zit het met HDR? Ook daar belooft Panasonic dat het mits een firmware upgrade zijn 4K Studio Master Processor kan aanpassen om nieuwe HDR standaarden te ondersteunen. Met de piekhelderheid zit het alvast vrij goed. We konden een maximum van 416 nits meten, en met behulp van de Dynamic Range Remaster functie kregen we dat zelfs opgetrokken tot 563 nits. Een eindje achter de topprestatie van de Samsung JS9500, maar toch erg respectabel, en voldoende voor HDR.
Over de klankprestaties van de CX800 kunnen we kort zijn. Krachtig geluid, prima detail, een goede baspartij, kortom, alles om je dagelijkse portie televisie te ondersteunen. Wie de kamer wil doen daveren van explosies, of de subtiele details in een klassiek concert wil beluisteren, die moet uiteraard toch beroep doen op een externe geluidoplossing.
,
De Panasonic TX-55CX800 is voorzien van een flinke scheut extra’s. Je beschikt alvast over een dubbele tv-tuner, met dubbel CI+-slot. Opnemen naar een externe USB harde schijf en tegelijk een ander kanaal bekijken is dus perfect mogelijk. De elektronische programmagids is een van de onderdelen die een beetje gedateerd ogen, maar verder wel prima werkt. Met behulp van ‘In House TV Streaming’ kan je kanalen die onversleuteld beschikbaar zijn met behulp van DLNA naar andere apparaten in huis streamen. Niet zo zinvol in Vlaanderen, waar op de VRT na alles versleuteld is, maar best handig in Nederland.
De mediaspeler deed het prima in onze testen. Hij ondersteunt alle belangrijke audioformaten. Bij de videotesten liet hij wel een steekje vallen aangezien je geen DTS-soundtracks kan aanbieden. De HEVC codec voor Ultra HD content is uiteraard aanwezig, maar ook daar bleek de ondersteuning nog niet feilloos.
En hoe zit het met het app-aanbod op Firefox OS? Dat is uitstekend. Netflix, YouTube, Deezer, en een hele reeks andere apps staan voor je klaar. Het game-aanbod kan zeker nog wat verbeteren, zeker nu er stevige concurrentie op komst is van Android. Maar je start absoluut niet met een leeg platform en als Panasonic ook een goed game-aanbod kan versieren, ziet de toekomst voor Firefox OS er goed uit.
,
De TX-55CX800 is het topmodel van Panasonic, en daarop hadden we toch graag vier HDMI-aansluitingen gezien. De local dimming van de achtergrondverlichting kan zeker ook beter om het zwartniveau en contrastprestaties nog te verbeteren. Maar die kritiek doet niet af aan het feit dat deze televisie prachtige prestaties levert. De beste kalibratie die we ooit zagen, uitstekende beeldverwerking, een handige smart tv interface met goed app-aanbod en prima klank. Met een voor een topmodel uitstekende prijs geven we dit toestel met plezier een Kooptip label. Als een toekomstige (en beloofde) firmware update goede HDR-ondersteuning brengt, dan zijn we zelfs geneigd om de score naar een volle 5 op te trekken.