Beeld

Lezerstest Philips 55PUS7600/12

Tien FWD-lezers mochten onlangs de Philips 55PUS7600/12 op hun eigen testbank leggen, en letterlijk kijken of de televisie al dan niet terecht de European Best Buy TV 2015-2016 van het prestigieuze EISA in de wacht sleepte. Eén gelukkige tester mocht het toestel na afloop ook houden, en de onschuldige hand van dienst trok de naam van Free Giraerts (29) uit de trommel.

Lees ook de bevindingen van de andere deelnemers.

Free en zijn vriendin Sara zijn echte filmliefhebbers, en meer nog dan de snufjes van Android TV waren ze uiteraard benieuwd naar de beeld- en geluidskwaliteit van het toestel. Maar voor ze dat konden testen, moesten ze het gevaarte met zijn schermdiagonaal van 55 inch nog installeren natuurlijk. “Bij het uitpakken vielen de pootjes ons meteen op”, steekt Free van wal. “Die voelen zwaar en stevig aan, maar eens de televisie op zijn plaats staat oogt het geheel erg licht en elegant. Omdat de voetjes aan de zijkant zitten lijkt hij wat te zweven, en dankzij de erg dunne schermranden merk je bijna niet dat er een kader rond het beeld zit. Hij is wel wat groter dan ons huidige toestel, dat een schermdiagonaal van 42 inch heeft, maar dankzij het design springt die stap omhoog niet zo in het oog.”

De ingebruikname van de televisie ging ook als een fluitje van een cent, vervolgt Free. “De eenvoudige wizard loodste ons in een oogwenk door de installatie. De modem van Proximus gaf eerst wel wat problemen, maar ook die waren snel van de baan. Ik ben ook meteen de menu’s ingedoken om te kijken of er een softwareupdate klaarstond, en ik ben gaan kijken wat ik zoal kon aanpassen aan beeld en geluid.” Viel er op die aspecten dan wat aan te merken? “Nee, dat doe ik altijd als ik een nieuwe tv in huis haal. Bij deze Philips heb ik aan het beeld en het geluid zelfs niets aangepast. Ik heb wel vaak gebruik gemaakt van de verschillende voorinstellingen voor pakweg films en games. De juiste modus bij het juiste gebruik maakt wel een verschil, vind ik.”

,

En wat vond hij dan van de beeld- en geluidskwaliteit? “Over de beeldkwaliteit kan ik kort zijn: het ziet er prachtig uit. Mijn vriendin en ik waren vooral benieuwd naar 4K en hoe de televisie zijn upscalingmogelijkheden zou benutten, en we werden niet teleurgesteld. De 4K-testfilmpjes die je op YouTube kan vinden zijn ronduit indrukwekkend, en ook beeld van ‘mindere’ kwaliteit ziet er prachtig uit. Je blijft natuurlijk wel afhankelijk van de kwaliteit van het bronmateriaal. Haarscherpe beelden puren uit vijf pixels kan voorlopig alleen nog maar in Amerikaanse politieseries.”

Om te gamen bleken de 4K-mogelijkheden van de Philips ook mooi meegenomen. “Puur uit nieuwsgierigheid heb ik mijn pc ook aan de tv aangesloten om wat spelletjes in 4K te spelen, en dat ging vlotter dan ik dacht. Terugkeren naar mijn computerscherm was wat moeilijker.”

Van de beeldkwaliteit belandt Free vanzelf bij het voor hem meest verrassende pluspunt: Ambilight. "Op voorhand leek het me vooral een gimmick, en dacht ik niet dat het iets zou toevoegen aan een avondje televisie. Daar ben ik toch van moeten terugkomen, want zeker bij films geeft het echt wel extra beleving. Het is moeilijk om onder woorden te brengen, maar die Ambilight is toch een grotere meerwaarde dan verwacht. Het zou voor mij nu zelfs een doorslaggevende factor kunnen zijn bij de zoektocht naar een nieuwe televisie.” Of het voor mensen die eerder naar duidingsprogramma’s kijken ook zo’n grote meerwaarde is, laat Free in het midden. “Maar ik zou het wel aanraden bij mijn vrienden.”

Ook de geluidskwaliteit verraste hem in positieve zin. “Het is niet makkelijk om een vol geluid te puren uit zo’n dun toestel, maar Philips is er toch behoorlijk in geslaagd. Het verschil met mijn huidige toestel is enorm. Een surroundsysteem zou natuurlijk nog wel een mooie toevoeging zijn.”

,

Goede punten op vlak van beeld en geluid, dus. Maar wij wilden ook weten of de televisie zich makkelijk laat bedienen. “De afstandsbediening was even wennen”, vertelt Free. “Hij is redelijk zwaar, maar dat ben je snel gewoon. Dat er een toetsenbord op de achterkant zit, dat had ik nog nergens gezien. Af en toe moest ik er op letten dat ik niet per ongeluk op de achterkant zat te drukken. Het toetsenbord kwam wel van pas in Android, waar ik het toch een paar keer gebruikt heb.” (De G-sensor van de afstandsbediening voorkomt dat je knoppen kunt bedienen wanneer deze naar onderen zijn gericht, red.).

Waar ik iets langer aan moest wennen, waren de aanraakgevoelige navigatietoetsen. Dat viel wel mee in gebruik, maar ik vond het eerder overbodig. Af en toe schuif je zo per ongeluk wat verder door in de menu’s dan de bedoeling is.” De spraakbesturing die ingebouwd zit in de afstandsbediening heeft Free om dezelfde reden niet geprobeerd. “Dat gebruik ik eigenlijk op geen enkel apparaat. Het is leuk dat dat er ook opzit, maar ik voel de behoefte niet.”

Android TV is voor Free dan weer wel een verkoopsargument. “Ik ken Android van op mijn smartphone en vond meteen mijn weg in de menu’s. Ik heb er ook meer vertrouwen in dan in een OS van de fabrikant zelf, wat stabiliteit, updates en mogelijkheden betreft. Android TV zou de levensduur van een tv volgens mij wel eens kunnen verlengen. Je zit ook meteen op YouTube, je kan snel je mails checken, muziek luisteren of films bekijken, allemaal met je Google ID: superhandig.”

Kortom? “Wat ons betreft is deze Philips zijn EISA-prijs en zijn adviesprijs zeker waard. Zelf zouden we niet gauw een tv in deze prijsklasse kopen, maar voor dit totaalpakket en deze beeldkwaliteit ben je volgens ons bij de andere merken een pak duurder af.”

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.