Beeld

Philips lanceert zijn eerste OLED-tv

In februari kondigde Philips al aan dat er een OLED-model op de planning stond, maar nu op IFA was het dan eindelijk zover. Philips introduceert de 55 inch 55POS901F, de eerste OLED-tv in hun aanbod. Alhoewel Danny Tack, Director Product Strategy & Planning bij TP Vision – het bedrijf achter de Philips tv’s -, lang een voorstander was van led-lcd-tv, vooral dan omwille van zijn hogere lichtopbrengst, vindt hij dat OLED-technologie momenteel op een punt geraakt is waar de voordelen de eventuele nadelen overschaduwen. De lichtopbrengst van OLED, lang het zwakke punt, zit nu ongeveer op 700 nits, vergelijkbaar met heel wat led-lcd-tv’s. Gecombineerd met de perfecte zwartweergave en perfecte kijkhoek van OLED, twee punten waar juist led-lcd-tv’s zwakker in blijven, is OLED nu een uitstekende keuze voor een premium-tv.

,

De voordelen van OLED zijn ondertussen ruimschoots gekend, maar we zetten ze graag nog even op een rijtje. OLED is vooral gekend omwille van zijn perfecte zwartweergave. OLED-pixels geven zelf licht, en wanneer de pixel uitgeschakeld is, toont hij perfect zwart. Dat perfecte zwart is ook de reden voor het enorme contrast van een OLED-tv, en het geeft de beelden een bijna natuurlijke diepte. Lcd-tv’s gebruiken een achtergrondverlichting en het lcd-paneel bepaalt of het licht voor een bepaalde pixel doorgelaten wordt of niet. Maar zelfs de beste lcd-tv’s laten nog steeds een beetje licht door als de pixel uitgeschakeld staat. Om dat op te vangen delen fabrikanten de achtergrondverlichting op in verschillende zones, soms tot 500 of meer, die ze afzonderlijk kunnen dimmen. Maar ook dat verbleekt bij OLED, dat in essentie 8 miljoen zones heeft aangezien elke pixel afzonderlijk licht kan geven of niet.

OLED heeft ook een quasi-perfecte kijkhoek, een eigenschap waar led-lcd-tv’s, vooral dan die met VA-panelen, mee worstelen. Om dat te begrijpen bekijk je het lcd-paneel best als een paneel met draaibare lamellen. Afhankelijk vanuit welke hoek je naar het paneel kijkt, komt er meer of minder licht door. Wie niet centraal voor zijn lcd-tv zit, merkt al snel dat het contrast scherp daalt. Dat probleem is verleden tijd met een OLED-tv.

OLED heeft ook een duidelijk voordeel op vlak van kleurweergave. Het kleurbereik omvat 99% van het DCI-P3 kleurbereik dat gebruikt wordt in cinemazalen, en de nieuwe norm is voor High Dynamic Range beelden. OLED kan dat kleurbereik inzetten over het volledige luminantiebereik, van licht tot donker. Daardoor krijg je veel meer, intensere kleuren, zelfs in donkere scènes.

Tot slot is OLED ook een uitstekende keuze voor sport en actiefilms omwille van zijn snelle reactietijd. In een led-lcd-tv hebben de vloeibare kristallen (liquid crystals) tijd nodig om te schakelen tussen aan en uit, en dat loopt gemakkelijk op tot 5ms. Daardoor zie op een lcd-tv vaak dubbele of wazige randen rond snel bewegende voorwerpen. OLED heeft een reactietijd van 0,01ms wat resulteert in veel scherpere actiebeelden. 

,

Maar de prachtige beelden van de 55POS901F zijn niet alleen te danken aan het OLED-paneel. Ook de know-how van Philips speelt daarin mee. De Perfect Pixel Ultra HD beeldverwerking staat in voor een aantal belangrijke taken. Het levert de upscaling van al je bestaande content naar de Ultra HD-resolutie van het scherm. Daardoor geniet je zelfs met Full HD-bronnen van bijna-Ultra HD beeldkwaliteit. Uitstekende ruisonderdrukking en verdere verbetering van het contrast in het beeld zorgen er voor dat de uitstekende OLED-kwaliteiten nog beter tot uiting komen. Het enorme kleurpalet temt Philips met 17-bit kleurverwerking, goed voor 2,25 biljard kleuren, al worden die alleen intern gebruikt tijdens de beeldverwerking. Het OLED-paneel zelf gebruikt 10-bit kleur, goed voor 1 miljard kleur.

,

Het hoeft niet te verbazen dat de 55POS901F ook voorzien is van een driezijdige Ambilight. Deze unieke Philips-feature gebruikt piepkleine leds die achter in het frame ingebouwd zijn om de kleuren van het beeld ook op de wand achter de tv te schijnen. Op die manier zorgt Ambilight er voor dat het beeld nog groter lijkt dan het is. Ambilight biedt ook verschillende modes, van hypersnelle reactie voor games, tot meer relaxte modes voor rustig kijken. Er is ook een D65-mode die een neutraal wit licht schijnt, en een uitstekende zachte verlichting creëert waardoor je kijkervaring ’s avonds of bij verduistering iets rustiger is voor de ogen. Ambilight kan ook perfect ingezet worden met muziek in plaats van video, of je kan het zelfs gewoon gebruiken als een sfeerverlichting. Ambilight kan zelfs gecombineerd worden met Philips Hue lampen als je nog meer kleur in huis wil.

,

Met al die eigenschappen is de 55POS901F een uitstekende keuze voor HDR-beelden. High Dynamic Range, is een nieuwe beeldtechniek die lichtaccenten zoals reflecties op water of metaal of zeer heldere lichtbronnen zoals vuurwerk, of de zon veel realistischer kan weergeven. Maar daar blijft het niet bij. HDR-beelden geven ook veel meer detail in donkere scenes en gebruiken een uitgebreider kleurpalet. De 55POS901F ondersteunt de HDR10-standaard, die verplicht gebruikt wordt op Ultra HD Blu-ray schijven, momenteel de voornaamste bron van HDR-content. Maar hij kan uiteraard ook streaming content in HDR10 weergeven. Voor tv-uitzendingen komt er binnenkort een nieuwe standaard, onder de naam HLG (Hybrid Log Gamma). Ook die standaard zal vermoedelijk met behulp van een firmware-update aan de 55POS901F toegevoegd worden.

,

Philips is ook bijzonder trots dat de 55POS901F het Ultra HD Premium logo van de UHD Alliance mag dragen. Naast Ultra HD resolutie vereist dit logo ook dat de tv HDR kan weergeven, met een zwartwaarde van maximaal 0,0005 nits en witwaarde van minimaal 540 nits, specificaties die de OLED-tv met gemak haalt. Ook het kleurbereik moet aan bepaalde normen voldoen. Zo moet het paneel 10-bit kleur aanbieden, check, en moet het kleurbereik minstens 90% van het DCI-P3 kleurbereik kunnen weergeven, check, de 55POS901F haalt zelfs 99% DCI-p3 kleurbereik.

,

De Philips OLED-tv zal beschikbaar zijn in 55 inch vanaf november met een adviesprijs van 3.499 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.