Redactie

Allofmp3.ru: nieuw jasje, zelfde idee

Het Russische Allofmp3.com verdween begin juli van het toneel, na aanklachten wegens copyrightschending. Nu de eigenaren van de downloadsite door de rechtbank zijn vrijgesproken, pakken ze de draad weer op.

De website, die het topdomein .com heeft ingewisseld voor het lokale .ru, werkt nog niet helemaal. Maar volgens de laatste blogposting zal de site “in de nabije toekomst” weer in volle glorie te gebruiken zijn. De blogs en recensies zijn inmiddels al te bereiken.

De Russische mp3-downloadsite wekte al langere tijd de woede van de internationale platenindustrie op, omdat men geen rechten zou afdragen voor de nummers die op de site worden verkocht. MediaServices, het moederbedrijf van de online onderneming, beweert dat het rechten afdraagt aan een Russische auteursrechtenorganisatie. De westerse maatschappijen zeggen nooit van een dergelijke organisatie te hebben gehoord. Ze eisen compensatie.

De nummers zijn veel goedkoper dan in webwinkels als iTunes en eMusic.com, waardoor de Russen duizenden klanten extra weten te trekken.

Allofmp3 werd een struikelblok in de onderhandelingen voor Ruslands toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Begin juli verdween de site uit de lucht, maar snel daarna verschenen verschillende klonen online, waaronder Mp3Sparks.com. Deze site is nog steeds toegankelijk.

De rechtszaak die westerse platenmaatschappijen aanspanden tegen eigenaar Denis Kvasov is op een mislukking uitgelopen voor de eisende partij. Persbureau Reuters tekende uit de mond van rechter Yekatarine Sharapova op dat “de aanklagers er niet in zijn geslaagd om overtuigend te bewijzen dat Kvasov betrokken is bij de schending van auteursrechten”. Zij sprak hem vrij en voegde eraan toe: “Ik wil in het bijzonder de aandacht vestigen op het feit dat de aanklagers erg slordig te werk zijn gegaan bij het verzamelen en analyseren van de feiten.”

IFPI, de wereldwijde koepelorganisatie voor de platenindustrie, heeft al aangekondigd dat zij in hoger beroep zal gaan tegen het vonnis.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.