Redactie

Apple wil één Europese iTunes-prijs

Apple streeft nog steeds naar één prijs voor iTunes downloads in heel Europa. “We denken dat prijzen hetzelfde zouden moeten zijn en dat iedereen in Europa in iedere winkel moet kunnen kopen”, aldus Steve Jobs.

De directeur van Apple zei dit medio vorige week tijdens een persconferentie over de iPhone in Duitsland, zo meldt Reuters. Tegelijkertijd hield de Europese Commissie hoorzittingen over de niet-uniforme prijzen van liedjes in de Europese iTunes muziekwinkels. iTunes-directeur Eddy Cue en algemeen raadsman Donald Rosenberg lichtten Apples beslissingen toe. Een bron van Reuters was daarbij aanwezig.

Apple is erachter gekomen dat zakendoen in Europa complexer is dan in de Verenigde Staten, wat de beslissingen van het bedrijf deels verklaart. Niets in het contract met platenmaatschappij Universal heeft Apple verplicht om zich te beperken tot nationale winkels of hogere prijzen te vragen in landen zoals Groot-Brittannië, stelt een Apple-vertegenwoordiger.

Tot dusver lijkt de Europese Commissie de grootste schuld van de uiteenlopende iTunes-prijzen vooral bij de platenlabels te leggen. In april stelde ze dat Universal Music Group, Sony BMG Music Entertainment, EMI Group en Warner Music Group de iPod-producent gezamenlijk dwingen om grensoverschrijdende toegang tot iTunes te beperken.

Een woordvoerder van Apple beweerde eerder al dat het bedrijf “altijd één enkele, pan-Europese iTunes-winkel” heeft gewild, die voor alle inwoners van alle lidstaten toegankelijk is, meldt AppleInsider. “Maar we werden door de muzieklabels en uitgevers geadviseerd dat er bepaalde juridische beperkingen zitten op de rechten die ze ons kunnen verlenen.”

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.