Redactie

Camcording domineert illegaal filmaanbod

Uit cijfers van de Belgische antipiraterijorganisatie BAF blijkt dat negentig procent van de illegale films op internet is opgenomen in de filmzaal met een camcorder. Door de technische mogelijkheden van vandaag hebben deze films een veel betere kwaliteit, waardoor hun populariteit toeneemt. Vooral de dvd-markt lijdt onder het fenomeen.

Wereldwijd verloor de filmindustrie in 2006 bijna dertien miljard euro omzet. In België ligt dat bedrag op ongeveer dertig miljoen euro. Volgens BAF-voorzitter Didier Bailly is dat tien procent van de Belgische totaalomzet. “Vooral de dvd-markt heeft problemen door het illegale aanbod op het net. In mindere mate ook de bioscopen, maar in feite kampen alle segmenten in de sector met verlies.”

Het grote aandeel van camcording in het illegale filmaanbod is opmerkelijk. Aanvankelijk liet de kwaliteit van met camcorders gekopieerde films vaak te wensen over. De beelden waren slecht en het geluid werd regelmatig verstoord door lawaaierig publiek. Vandaag staat de technologie veel verder, waardoor een doorsnee camera volstaat. “Sinds enkele maanden zien we zelfs films opduiken die met een gsm zijn gefilmd”, verklaart Simon Brown van FACT, de Britse tegenhanger van BAF.

Dat de kwaliteit van een heropgenomen film nog steeds zwaar moet onderdoen voor die van een dvd, speelt volgens BAF zelden een rol voor de kijker. “Op het filmfestival van Luik hebben we een debatavond met een honderdtal jongeren gehouden”, zegt Bailly. “De algemene reactie was dat het kwaliteitsverschil voor hen niet opweegt tegenover het gemak en de snelle verschijning van een opgenomen film.”

Opnemen met een camera in de filmzaal is niet langer een uitsluitend Amerikaans fenomeen. Door films in andere landen in première te laten gaan, verplaatst het probleem zich. In ons land zijn er voorlopig nog maar drie mensen betrapt op het opnemen van een film, maar volgens Bailly komt dat vooral doordat er tot nu toe weinig aandacht is besteed aan het fenomeen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.