Redactie

HD DVD wordt interactief

Met de nieuwe generatie HD DVD-spelers van Toshiba kunnen kijkers ondertitelingen in hun eigen taal downloaden. In een nieuwe poging om de slag om high definition-beeld te beslechten, presenteert het bedrijf spelers met internetondersteuning.

De eerste titel voor de nieuwbakken spelers is inmiddels in omloop gebracht. De Japanse animatiefilm ‘Freedom’ pakt nog bescheiden uit met de ingebouwde mogelijkheid om trailers te downloaden, het filmmenu aan te passen, of alternatieve ondertiteling van het web te halen. De HD DVD-speler haalt deze informatie van een speciaal voor dat doel ingerichte webserver.

Andere titels die binnenkort worden gelanceerd, bevatten al meer interactieve extra’s. Het actiespektakel ‘300’ biedt de kijker binnenkort een online strategiespel, en er zal een montagestudio worden bijgeleverd. Daarmee kunnen kijkers de scenes door elkaar husselen en het resultaat terug op het internet zetten dankzij de ingebouwde ethernetpoorten.

De presentatie van Toshiba is een nieuwe inspanning in de touwtrekwedstrijd tussen HD DVD en Blu-ray. Laatstgenoemde lijkt betere papieren te hebben om de wedstrijd te winnen, want de techniek geniet de steun van vijf van de zes grootste filmstudio’s. Drie van die vijf maken hun titels exclusief op Blu-ray, terwijl alleen Universal zijn dvd’s alleen op HD DVD zal leveren.

Toshiba moest zijn verkoopcijfers voor HD DVD-spelers kort geleden flink bijstellen. Het electronicabedrijf schatte in eerste instantie 1,8 miljoen van zijn nieuwe spelers in Amerika te slijten, maar denkt nu dat 1 miljoen een realistischer getal is. Daarmee komt ook de schatting van 3 miljoen wereldwijd verkochte spelers flink onder druk te staan. Het is afwachten in hoeverre de nieuwe generatie HD DVD-machines daar verandering in kunnen brengen

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.