Redactie

iPhone en Apple TV verwelkomen YouTube

Apple is er duidelijk mee in zijn nopjes: YouTube komt naar de iPhone. Ook is de videosite sinds gisteren live op Apple TV.

Het bedrijf heeft dit gisteren aangekondigd in een uitgebreid persbericht. Vanaf 29 juni, de dag dat de iPhones in de Verenigde Staten op de markt komen, kunnen kopers YouTube-filmpjes op hun nieuwe aanwinst bekijken. Een nieuwe applicatie op de iPhone streamt de video’s via WiFi- of EDGE-netwerken en speelt deze af op het 3,5 inch grote scherm. De functie is ingebouwd in zowel het 4 GB- als het 8 GB-model.

YouTube is hard aan het werk om filmpjes te converteren naar H.264-formaat, zodat de iPhone ze kan afspelen. Het toestel ondersteunt – vooralsnog – geen Flash; de standaard die de site gebruikt. Eind deze maand zijn er ruim tienduizend video’s voorradig. Iedere week voegt YouTube er daar meer aan toe, “totdat hun volledige videocatalogus in H.264-formaat beschikbaar is dit najaar”, aldus Apple.

Sinds gisteren is YouTube ook live op de settopbox Apple TV. Het apparaat streamt de filmpjes direct draadloos in H.264-formaat van de computer naar de televisie. Zoals al eerder aangekondigd, moeten gebruikers eerst een gratis software-update downloaden. Apple TV is een van de eerste mogelijkheden om YouTube rechtstreeks naar de huiskamer te brengen.

YouTube-eigenaar Google ziet de iPhone als “een perfect platform” voor zijn gehoste diensten, volgens topman Eric Schmidt. In een lezing gaf hij dinsdag hoog op van het bewierookte gadget, meldt ZDNet UK. “iPhone is een krachtig nieuw toestel en zal met name gunstig zijn voor de applicaties die Google bouwt. Je kunt in de loop der tijd andere aankondigingen van beide bedrijven verwachten”, aldus Schmidt. Googles zoek- en plattegronddiensten zijn al beschikbaar via de iPhone.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.