Redactie

iPod Classic

Zes jaar geleden was de iPod nog alleen. Ondertussen weet de iconische muziekspeler zich omringd door een hele familie en heeft hij een andere naam gekregen. De iPod Classic bouwt verder op het oorspronkelijke concept, maar is dunner en kan meer muziek bevatten.

Echt nieuw is de stevig opgefriste interface die de iPod Classic deelt met de eveneens vernieuwde iPod nano en de iPhone-zonder-gsm, de iPod Touch. Alles is veel meer grafisch geworden. Zo neemt het hoofdmenu alleen de linkerhelft van het scherm in beslag, terwijl rechts albumhoezen, foto’s of beelden uit video’s voorbijglijden. Als u in de instellingen duikt, verschijnt in dezelfde ruimte een gepast icoon, zoals een klok.

Navigeren door albumhoezen
Eindelijk heeft Apple de CoverFlow-functie uit iTunes naar de iPod overgebracht. Kiest u deze optie, dan kunt u horizontaal door afbeeldingen van albumhoezen navigeren. De aandacht die is besteed aan de grafische overgang als u van hoes naar hoes huppelt is helemaal in Apple-stijl. Dat merkt u ook als u op de middelste knop drukt en de hoes die in het midden staat, roteert en naar voren schuift om een lijst van tracks te tonen.

Het overbrengen van CoverFlow naar de iPod is bijzonder geslaagd. De navigatiecirkel van de muziekspeler sluit perfect aan bij de interface, waardoor CoverFlow zelfs intuïtiever is op de iPod dan in iTunes.

Hoesjes aanbrengen
Om van CoverFlow te genieten, moet u in iTunes wel hoezen aanbrengen bij uw muziek. In theorie kunt u het programma instellen om ontbrekende hoezen automatisch aan te vullen, maar in onze ervaring werkt dat niet altijd zo goed. Op de iPod Classic merken we ook dat CoverFlow niet kan volgen als we te snel navigeren door hoezen. Sommige beelden raken niet op tijd opgeroepen en worden vervangen door een standaardicoon. Ook zijn compilaties niet gegroepeerd (ondanks ondersteuning in ID3-tags voor muziekcollecties), waardoor dezelfde hoes blijft opduiken.

Maar dat zijn maar kleine klachten; wij vinden CoverFlow een enorme vooruitgang. Het is helemaal op de maat van mensen die nostalgisch worden bij de gedachte dat ze snuffelen door een cd-rek of platenbak. De functie is als het ware een revival van de albumhoes – een ‘kunstvorm’ die sinds de opkomst van digitale bestanden een tikkeltje in de verdrukking is geraakt.

iPod op dieet
Qua vormgeving is er weinig veranderd aan de klassieke iPod. De 80 GB-uitvoering is dunner dan ooit (10,5 mm, 140 gram) en stukken goedkoper dan de oude iPod 80 GB. Voor dezelfde prijs van het oude iPod-topmodel krijgt u nu een 160 GB-versie in handen. Die is wel enkele millimeters dikker. Helemaal verrassend is dat Apple de koelkastwitte kleur die jarenlang de iPod definieerde dumpt. In plaats daarvan is er nu een zilverkleurige iPod – misschien omdat hij dan beter past bij de nieuwe iMac en MacBook Pro’s.

Ook de goede autonomie is een stokpaardje van de iPod Classic. Volgens Apple kan de 80 GB iPod Classic dertig uren muziek spelen op één batterijlading. De 160 GB-uitvoering zou het veertig uren uithouden. Als u video bekijkt, duurt het sprookje veel minder lang: vijf uur.

Apple iPod Classic

Prijs: 249 euro (80 GB), 349 euro (160 GB)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.