Redactie

Manhunt 2 blijft buiten Europese grenzen

Ondanks aanpassingen is het spel Manhunt 2 nog altijd taboe in het Verenigd Koninkrijk. Britse autoriteiten vinden de wijzigingen niet ver genoeg gaan om “de kille en ongevoelige toon” van het spel te veranderen.

Rockstar Games, de maker van Manhunt en onderdeel van Take-Two Interactive, noemt de beslissing in een reactie “een terugslag voor videospellen”. Het bedrijf heeft aangekondigd beroep aan te zullen tekenen tegen de weigering van de Britse Board of Film Classification (BBFC) om Manhunt 2 te voorzien van een 18+-certificaat.

Release in Benelux
Het is afwachten wanneer Manhunt 2 in de Benelux in de winkels komt te liggen. “Het is voor ons intern ook onduidelijk”, zegt Maikel van Dijk, manager Rockstar-producten bij Take-Two Benelux, tegen ZDNet. “We hebben nog geen releasedatum, er hangt veel af van de goedkeuring in Groot-Brittannië. We hebben laten weten dat we beroep zullen aantekenen en daar is de kous nu even mee af.”

In de Verenigde Staten is de horrorgame inmiddels voorzien van een zogenaamd Mature-label, wat wil zeggen dat het spel geschikt is voor spelers van zeventien jaar en ouder. Daar is het spel vanaf eind deze maand, rond Halloween, beschikbaar. Eerder wilde de Amerikaanse Entertainment Software Rating Board het spel een AO (Adults Only) rating geven, wat fnuikend is voor de verkoop. Take Two stelde de distributie van het spel daarom in juni uit. Twee maanden later kwam het bedrijf met een herziene versie.

In het spel kruipen spelers in de huid van een ontsnapte gestoorde gevangene, die een spoor van lijken achter zich laat. In de minder gewelddadige versie zijn volgens de BBFC enkele “executiemoorden” visueel minder gedetailleerd in beeld gebracht. Het is echter onvoldoende om de koude en ongevoelige toon van het spel te verzachten, verklaart de organisatie op haar website.

De BBFC heeft enkele verdergaande aanpassingen voorgesteld aan Rockstar Games, “maar de distributeur heeft ervoor gekozen die niet door te voeren, en daarom hebben we het spel afgewezen.” De gesuggereerde veranderingen zijn voor Rockstar inderdaad “onacceptabel”, reageert de spellenmaker. Het bedrijf argumenteert dat de BBFC volwassenen wel de kans geeft om zelf te kiezen als het gaat om horrorfilms. Dit zou ook het geval moeten zijn bij horrorgames, vindt de studio.

Volgens directeur David Cooke ligt de bal nu bij Take-Two en Rockstar Games. Zij moeten met een acceptabele versie komen. Indien zo’n zachtere versie uiteindelijk wel door de Britse keuring komt, zal die waarschijnlijk ook in Nederlandse en Belgische winkels komen te liggen, denkt Van Dijk.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.