Mobile

Muziek van Universal gratis op Nokia-telefoons

Nokia ziet muziek duidelijk als een goed middel om klanten te lokken en te behouden. Eerder deze dag berichtten we over de nieuwe applicatie Nokia Internet Radio. De Finse gsm-gigant heeft tevens geregeld dat mensen die volgend jaar een muziektelefoon kopen, een jaar lang onbeperkt gratis muziek mogen downloaden.

Daartoe is een overeenkomst gesloten met platenmaatschappij Universal, zo heeft Nokia vandaag bekendgemaakt. Het aanbod genaamd Comes With Music aanbod gaat in de tweede helft van volgend jaar in. Gebruikers mogen de gratis afgehaalde muziek houden. Nokia hoopt ook afspraken te kunnen maken met andere platenlabels.

“Ik geloof dat de aankondiging voor andere partijen zal werken als een katalysator om een stap naar voren te doen”, zegt Rob Wells, senior vicepresident voor digitale operaties bij Universal, tegen Reuters. “Het zal de handel volgend jaar zeker stimuleren.”

Toekomstmuziek
Wells denkt dat consumenten muziek in de toekomst steeds meer op deze manier zullen beluisteren. “Dit is een stap in de richting waar deze business volgens ons de komende twee tot drie jaar heen gaat”, voorspelt hij. “We gaan naar een wereld van toegang. Consumenten zullen toegang hebben tot alle opgenomen beschikbare muziek via de prijs van het toestel, of de prijs van dienst, of de prijs van breedband.” Over de financiële kant van de samenwerking tussen Nokia en Universal is niets bekendgemaakt.

Het wordt interessant te zien welke impact deze nieuwe ontwikkeling zal hebben op Apple, dat met iTunes dominant is in de markt van de online muziekverkoop. Nokia verhoogt langzaam de druk. In Groot-Brittannië opende de gsm-fabrikant afgelopen zomer zijn eerste online Nokia Music Store en het bedrijf wil de komende maanden meer van deze winkels in Europa lanceren.

Wells is niet bezorgd dat iedereen alle beschikbare muziek zal proberen te downloaden. “Ik geloof niet dat alle consumenten die deze toestellen kopen, zullen vastklampen wat ze maar te pakken kunnen krijgen. Ik denk dat een flink deel van de consumenten dit toestel niet voor muziek zal gebruiken”, zegt hij.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.