Redactie

Prince richt vizier op fansites

Prince doet bepaald geen moeite om zich geliefd te maken bij zijn fans. Hij heeft een legertje advocaten op fansites afgestuurd, omdat zij zonder toestemming foto’s van hem hebben gepubliceerd.

Dat melden de eigenaren van – naar eigen zeggen – de drie grootste Prince-fansites: www.housequake.com, www.princefams.com en www.prince.org. Ze zijn door de juristen verzocht om te stoppen met het gebruiken van foto’s, afbeeldingen, songteksten en albumcovers van Prince, en alles wat verband houdt met zijn gelijkenis. Dat zou zelfs gelden voor ingestuurde foto’s van tatoeages en nummerplaten, geïnspireerd door de popster. Tevens moeten de sites aangeven hoe ze de geleden schade denken te gaan compenseren.

In een gezamenlijke verklaring op de site ‘Prince Fans United’ verdedigen de sitebeheerders zich. Volgens hen handelen ze in het algemeen belang en overeenkomstig het Amerikaanse fair use-beginsel. Zij menen dat de actie van Prince niet gaat om het verdedigen van copyright, maar enkel een poging is om kritisch commentaar de mond te snoeren. Dat is in strijd met de vrijheid van meningsuiting, aldus de fansites. Ze kondigen aan desnoods zelf met claims naar de rechter te zullen stappen.

Misleidend
Volgens copyrightpremiejager Web Sheriff hebben de fansites het verhaal verdraaid. “In geen geval klaagt Prince fans aan en dit gaat niet om vrijheid van meningsuiting”, zegt directeur John Giacobbi tegen Reuters. “De kwestie is er één tussen het platenlabel van Prince en drie onofficiële websites, en heeft te maken met het gebruik van handelsmerken en foto’s van Prince, waarop hij veelal het copyright heeft.” Naar verwachting komt de grillige muzikant vandaag nog met een antwoord op de verklaring van de ‘verenigde fans’.

Zijn advocaten hebben het er maar druk mee. Twee maanden geleden werd bekend dat Prince van plan is om de sites YouTube, eBay en The Pirate Bay aan te klagen wegens ongeoorloofde verspreiding van zijn muziek over het web. Eerder verwijderde YouTube, onder druk van Web Sheriff, tweeduizend clips van Prince. “De volgende dag staan alweer honderd tot tweehonderd nieuwe clips online”, aldus Giacobbi.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.