Redactie

Spotgoedkope films op nieuwe Russische site

De filmmaatschappijen in Hollywood kunnen hun messen slijpen. Of moeten ze sidderen van angst? Er is een nieuwe kaper op de kust: ZML.com. Hier kunnen filmliefhebbers complete rolprenten downloaden voor slechts een paar dollar.

ZML is een creatie van – het zal eens niet – Russische komaf. De site past dezelfde formule toe als de beruchte muziekdownloadsite Allofmp3. Na een stille start zijn er inmiddels ruim 1.500 films te vinden, waaronder Spiderman 3, Transformers, Simpsons The Movie en 300. De titels zijn meestal beschikbaar in verschillende formaten en hebben uiteraard geen kopieerslot.

Het downloaden duurt vooralsnog lang, zo blijkt uit een test door Ars technica. Daar staan mooie prijsjes van twee tot vijf dollar tegenover. De verklaring voor die bedragen is duidelijk: ZML betaalt geen royalty’s aan filmstudio’s. De site zegt te handelen in overeenstemming met de licentie van de Russische Organisatie voor Multimedia en Digitale Systemen (ROMS).

De bal wordt slim bij de gebruiker neergelegd. “De klant heeft geen recht om bestanden van de site te downloaden, als dit de wetten van zijn land schendt”, luidt het in de algemene voorwaarden. Maar de sitebeheerders doen verder niets om de gebruiker hiervan te weerhouden.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.