Redactie

Tien procent internetverkeer van YouTube

Het is al vaker gezegd: streaming video verbruikt enorm veel bandbreedte. Het populaire YouTube slorpt zelfs zoveel op dat de site inmiddels verantwoordelijk is voor tien procent van al het internetverkeer. Dat concludeert Ellacoya Networks, al is het onduidelijk of zijn onderzoek onder een miljoen Amerikaanse breedbandsurfers wereldwijd veralgemeend kan worden.

YouTube en een hele resem andere video- en muzieksites onderscheiden zich van traditionele streaming media omdat ze via de browser werken. Browserverkeer (HTTP) is hierdoor opnieuw de grootste verbruiker van bandbreedte geworden. Die eer was de afgelopen vier jaren voorbehouden aan P2P-diensten – BitTorrent in het bijzonder.

Nu is ongeveer 46 procent van alle verkeer afkomstig van browsertoepassingen. Peer-to-peer-oplossingen zijn verantwoordelijk voor 37 procent van het internetverkeer. Nieuwsgroepen (9 procent), traditionele videostreams (3 procent), games (2 procent) en internettelefonie (1 procent) zijn minder grote slokoppen.

Browserverkeer betekent zoals gezegd meer dan enkel het surfen van site naar site. In feit gaat het maar in de helft van de gevallen om het traditioneel internetten. Het overige deel is afkomstig van videofilmpjes die in de browser afspelen en muziek die vanaf een webpagina te beluisteren is. Een typisch voorbeeld van dat laatste is uiteraard MySpace.com, een site waar muziekgroepen hun liedjes via streaming aanbieden.

Dat YouTube uiteindelijk tien procent van alle internetverkeer consumeert, is niet zo raar. Niet alleen is de site razend populair, videobestanden zijn nu eenmaal veel groter dan webpagina’s of zelfs muziekbestanden.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.