Redactie

Toch niet onbeperkt muziek afhalen in Denemarken

Een verkeerd vertaald bericht zorgt voor opschudding in downloadland. De Deense afdeling van muziekorganisatie IFPI zou overwegen om in ruil voor een vast maandelijks bedrag van zestien euro onbeperkte muziekuitwisseling toe te staan. In werkelijkheid gaat het om een interview waarin de organisatie zegt dat ze het concept van een abonneedienst interessant vindt. Van een uitwerking is absoluut geen sprake.

Ondanks dat het om een concept gaat, blijft het een interessant idee. Ook de Belgische afdeling van IFPI is niet meteen een tegenstander. “Wij steunen in principe elk initiatief om legale downloads te stimuleren”, verklaart Nikolaas De Belie van IFPI. De organisatie benadrukt wel dat het dan moet gaan om een downloadpunt zoals de iTunes Store, waar je de aangeboden nummers onbeperkt mag downloaden. Op die manier kan ook worden bijgehouden welke nummers het populairst zijn.

In de VS en Frankrijk zou volgens De Belie al wel een variant op het model bestaan, al gaat het hier om een soort verhuurdienst. “Mensen betalen hun maandelijks abonnement en downloaden zo veel muziek ze maar willen. Zodra ze stoppen met dat abonnement, is de muziek niet meer van hen.” Aldus De Belie. Over een mogelijk tarief doet IFPI België liever geen uitspraak. Hoofdzakelijk omdat dergelijke afspraken niet voor de hele muziekindustrie samen kunnen worden gemaakt. Bovendien vindt zowel de Deense als de Belgische zetel dat de muziekverkoop eerder is weggelegd voor commerciële organisaties.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.