Redactie

Wonderkind Nintendo aan kop in consolewedloop

De champagnekurken kunnen er af in het Nintendo-hoofdkwartier in Kyoto. Volgens de toonaangevende Video Game Charts voert de Wii sinds deze week de lijst van bestverkochte consoles aan.

Uit de laatste tellingen
van de videospelranglijst blijkt dat Nintendo nu 10,57 miljoen Wii-consoles heeft verkocht. Daarmee komt de Wii nipt boven de 10,51 miljoen Xbox 360-machines van Microsoft uit.

Uit de cijfers blijkt meteen dat beide bedrijven het moeten hebben van hun Amerikaanse klantenkring. De Wii doet het echter in de hele wereld goed, terwijl de Xbox 360 vooral in Japan slecht verkoopt. De PlayStation 3, die later in de winkel lag dan beide concurrenten, hobbelt achteraan met 4,32 miljoen verkochte consoles.

De Nintendo Wii blijft goed verkopen, zelfs nu de spelcomputer nauwelijks nog in de winkel te vinden is. Volgens marktonderzoeker NPD zijn alleen in de maand juli 425.000 witte succesnummers verkocht, zo meldt Ars Technica. Video Game Charts zegt dat de Wii nu zo succesvol is dat hij de titel van bestverkochte console aller tijden heeft overgenomen van de PlayStation 2.

Sony komt terug
Sony’s nieuwe generatie spelcomputers heeft haar slechte start goed weten te maken en is nu aan een inhaalrace bezig. Volgens NPD schoot de verkoop van de PlayStation 3 vorige maand met zestig procent omhoog naar 159.000 exemplaren. Toch zijn het vooral de oudere PlayStation 2 en de draagbare PSP die Sony voorlopig uit de problemen houden.

Microsoft, dat nog steeds worstelt met rokende gamesturen en kapotte consoles, wist vorige maand 170.000 Xbox 360-machines te verkopen. Dat zijn er wel 28.000 minder dan het bedrijf uit Redmond in juni verkocht.

Video Game Charts beweert dat Nintendo, een dwerg vergeleken met Sony en Microsoft, voor het eerst sinds 1994 weer marktleider in de consolemarkt is. Toen waren het de NES en GameBoy die de toon aangaven. Nu zijn het de Wii en de DS. Volgens NPD verkocht de draagbare spelcomputer van Nintendo in juli bijna net zo goed als de Wii: 405.000 tegenover de 214.000 van Sony’s PlayStation Portable bewijst dat de Japanse spelfabrikant op alle fronten zijn grotere concurrenten de baas is.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.