Redactie

Zendertje zegt koest tegen autoradio’s

Studenten van de Nederlandse Universiteit Twente ontwikkelen een zender die via het Radio Data Systeem (RDS) autoradio’s tijdelijk zachter kan zetten. Ambulances kunnen het gadget gebruiken om hun komst aan te kondigen.

Het Nederlandse dagblad Trouw meldt dat de studenten RDS, dat bij vrijwel elke moderne autoradio is ingebouwd, gebruiken om voortdurend een dubbel signaal uit te zenden. Het eerste draagt de radio op om naar een ander kanaal over te schakelen en het tweede is in staat om het geluid van een sirene te laten horen of een andere boodschap. “Het is verbluffend simpel. Auto’s zijn tegenwoordig standaard voorzien van RDS, en dat wordt gebruikt om een bericht door te geven”, zegt docent Ronan van der Zee. Zodra de ambulance voorbij is, wordt de oude frequentie weer in ere hersteld.

RDS wordt nu vooral gebruikt door radiostations om tijdelijk over te schakelen naar file-informatie. De zender kan ook in huis worden gebruikt, wat ertoe zou leiden dat buurtbewoners hun stilte garanderen met de uitvinding. Een oplettende lezer op de website van Trouw merkt daarnaast op dat de meeste luidruchtige automobilisten naar cd’s luisteren in plaats van naar de radio.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.