Redactie

AC/DC boycot “monsterlijk” iTunes

Black Ice, het nieuwe album van AC/DC, zal niet als legale download verschijnen op iTunes of in andere online muziekwinkels. De legendarische rockgroep wil niet dat zijn repertoire wordt opgesplitst in aparte nummers.

Op 20 oktober lanceert de Australische rockgroep na acht jaar radiostilte zijn nieuwe album. In het contract met Sony Columbia Music staat echter dat enkel winkelgigant Wal-Mart en diens dochterbedrijf Sam’s Club het album mogen verkopen. De enige uitzondering is de website van de groep zelf, maar alles lijkt erop dat hier enkel de fysieke cd’s te koop worden aangeboden.

“We maken geen singles, we maken albums”, zegt gitarist Angus Young in een interview met de Telegraph. “We geloven erin dat de nummers op onze albums bij elkaar horen.”

“Monsterlijk ding”
Zanger Brian Johnson maakt zich vooral zorgen over de immensheid van online muziekwinkels. “Het [iTunes] is een monsterlijk ding”, zegt hij tegen Reuters. “En ik ben er zeker van dat ze het allemaal doen om zo veel mogelijk inkomsten te genereren. Laten we het zo zeggen: het is zeker niet uit liefde.”

Dat AC/DC dan toch exclusief in zee gaat met een gigant als Wal-Mart verklaart Johnson als volgt: “Wal-Mart is de enige grote winkel die zonder uitzondering al onze albums heeft verkocht. Bovendien verkopen ze AC/DC-shirts en -pyjama’s.”

Illegaal te downloaden
Hoe verstandig de keuze van de groep is in een tijdperk waar legale en illegale downloads heersen, zal moeten blijken. Zo is Black Ice al vóór de officiële release te vinden op verschillende torrentsites. Daarbij staat de teller nu al op enkele honderdduizenden downloads.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.