Redactie

Belgische rockgroep geeft album gratis weg

Wunderkind, een nieuwe rockgroep met Deborah Ostrega en Wim Arys, geeft duizend exemplaren van zijn eerste album gratis weg als download op zijn website. Op die manier wil de band sneller een groot publiek bereiken. Iets wat via het internet vaak goedkoper en vlotter gaat dan via de klassieke verkoopkanalen.

Het is eigenlijk niet de eerste keer dat de groep gratis uitdeelt. Vorige week was een eerste lading albums al beschikbaar gemaakt op de site. In slechts vijf dagen tijd was de muziek uitgedeeld, maar nu wil de groep de stunt voor een groter publiek herhalen. “Dit is eigenlijk een manier om een beginnende groep te promoten”, zegt Wim Arys. “Vaak zie je dat een band vijfduizend cd’s laat drukken om er dan 120 te verkopen, terwijl je op deze manier veel sneller bekend raakt.”

De groep volgt dus in het spoor van Radiohead en Nine Inch Nails. Toch is de kans klein dat de stunt met dit album meteen wordt herhaald. Dat komt doordat de groep hier optreedt als verdeler van de muziek en bijgevolg Sabam moet betalen. Het is wel mogelijk om eigen muziek vogelvrij te verklaren voor het internet, maar dan geldt dat voor alle vormen van online distributie. Dan kan een groep bijvoorbeeld helemaal geen inkomsten krijgen via webwinkels als de iTunes Store.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.