Redactie

Definitief akkoord tussen Telenet en Interkabel

Telenet en Interkabel hebben op zaterdag een akkoord getekend over de verkoop van de bijna achthonderdduizend televisieklanten van laatstgenoemde. Met de overeenkomst lijkt er een einde te komen aan het getouwtrek tussen Belgacom en Telenet over het laatste stuk van de kabel dat tot nu toe exclusief in handen was van de zuivere intercommunales.

De exacte waarde van het bod geeft Telenet niet, maar volgens bronnen van De Tijd ligt het nieuwe bedrag op 427 miljoen euro. Dat is 7 miljoen euro meer dan wat Belgacom biedt en 77 miljoen meer dan wat Telenet in november 2007 opgaf.

Concreet koopt Telenet de klanten en gaat het netwerkonderdelen deels kopen en leasen op lange termijn. Het eigenlijke netwerk blijft in handen van de betrokken gemeenten. Maar Telenet mag dit wel gebruiken, waardoor het in heel Vlaanderen televisie kan aanbieden.

Lange strijd
De strijd om Interkabel en het digitale televisieplatform INDI heeft lang aangesleept. Na verschillende procedures kreeg Telenet begin juni toestemming van de Raad voor de Mededinging en de Raad van State voor de overname. Belgacom was hier niet mee opgezet en bracht nog geen week later een niet-bindend hoger bod uit. Opvallend was dat het hier pleitte voor een gedeeld gebruik van de kabel. Telenet liet in eerste instantie weten dat het niet van zin was om zijn bod te verhogen.

Een gedeeld netwerk lijkt op het eerste gezicht een vreedzame oplossing. Belgacom pleitte voor het gebruik van hybride settopboxen. Telenet haalde dit argument onderuit met een studie van onderzoeksbureau TNO. Dit concludeerde dat het niet mogelijk is om met twee spelers een volwaardig televisieaanbod aan te bieden op de kabel. Bovendien zou zo’n gedeeld netwerk nergens ter wereld al zijn voorgedaan. Het bod van Belgacom werd om die redenen steeds afgedaan als een vertragingsmanoeuvre, die bovendien de prijs opdreef.

Precedent voorkomen
Telenet heeft er veel belang bij dat het netwerk niet naar Belgacom gaat. Als deze laatste kan bewijzen dat het netwerk van Interkabel te delen is met een DSL-aanbieder, dan staat de deur open om ook het netwerk van Telenet volledig te openen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.