Redactie

DVD Jon blijft media-industrie provoceren

Jon Lech Johansen (beter bekend als DVD Jon) daagt Apple uit met een applicatie om beveiligde iTunes-liedjes te kopiëren. Maar het is niet de eerste keer dat de notoire Noorse hacker de grenzen van de IT-ethiek verlegt. Een terugblik.

In oktober 1999 brengt DVD Jon samen met twee anderen DeCSS uit. Het programma maakt het mogelijk om de kopieerbeveiliging van dvd’s te omzeilen. Johansen is op dat moment vijftien jaar.

Drie jaar later verschijnt Johansen voor de rechtbank, na een klacht van de DVD Copy Control Association (DVD-CCA) en de Motion Picture Association (MPAA) bij Økokrim, de Noorse onderzoekseenheid voor economische misdaden. Johansen wordt in eerste aanleg vrijgesproken, maar de openbare aanklager, die voor twee jaar celstraf pleitte, gaat in beroep. Ook daar blijkt DVD Jon onschuldig. Økokrim besluit om niet in hoger beroep te gaan.

Johansen heeft ondertussen niet stilgezeten, want in 2003 is hij de eerste die Fairplay – de digital rights management-software van Apple – weet te kraken. Die zorgt ervoor dat op iTunes gedownloade liedjes enkel op een iPod afgespeeld kunnen worden. Nadat Apple-topman Steve Jobs vorig jaar in een open brief zelf het DRM-systeem afkeurde, werd het in april 2007 mogelijk gemaakt om ook muziek zonder DRM te kopen.

In 2005 haalt DVD Jon nogmaals de krantenkoppen. Sony lag toen zwaar onder vuur wegens de verborgen rootkit waarmee het zijn cd’s beveiligde. Het bedrijf had daarvoor niet alleen een hele reeks gedragscodes van de openbrongemeenschap geschonden, maar ook – per ongeluk – gebruikgemaakt van Johansens code om DRM te kraken.

DoubleTwist
Begin deze week lanceerde Johansen DoubleTwist. Het programma maakt het mogelijk om eender welke beveiligde muziek naar een onbeveiligd mp3-formaat te converteren. Daarnaast maakt de software gebruik van Facebook om je muziek met vrienden te delen.

Met DoubleTwist wil Johansen een breder publiek aanspreken dan bij zijn vorige hacks het geval was. “Het is gemakkelijk om een programma te schrijven dat kan gebruikt worden door een paar duizend nerds”, verklaart hij. Het idee van DoubleTwist is om muziekoverdrachten zo eenvoudig te maken dat zelfs een leek het begrijpt. “Ons doel was om iets te maken dat zelfs je ouders kunnen gebruiken.”

Wat het programma concreet doet, is de DRM-beveiligde muziek op de achtergrond (onhoorbaar) afspelen en heropnemen als een mp3. Daarna kunnen de bestanden naar elk draagbaar toestel gekopieerd of verplaatst worden.

“Het digitale medialandschap is een toren van Babel geworden”, zegt Monique Farantzos, CEO van DoubleTwist Ventures. “Ons doel is om de frustraties van de gewone consument te verzachten.”

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.