Redactie

Nieuwe iPhone stiekem duurder dan oud model

Met de iPhone 3G geeft Apple een antwoord op de grootste kritiek die de originele versie kreeg. Een 3G-telefoon met GPS en zakelijke toepassingen voor de prijs van een gewone telefoon. Toch komt het nieuwe model in de Verenigde Staten uiteindelijk veertig dollar duurder uit dan het originele. Het gekoppelde abonnement is een addertje onder het gras voor wie hoopt op een goedkope iPhone.

Een oude iPhone van 8 GB kostte tot nu toe 399 dollar en was in de VS gekoppeld aan een abonnement bij AT&T. Het 3G-model met dezelfde capaciteit lijkt met 199 dollar op het eerste zicht de helft goedkoper, maar het bijhorende data-abonnement is vanaf nu tien dollar per maand duurder. Gespreid over het twee jaar durende contract komt dat neer op 240 dollar of 40 dollar meer dan de originele iPhone.

Contract niet te omzeilen
Ook valt op dat Apple bij de nieuwe versie meer maatregelen treft om gekraakte iPhones te voorkomen. Zo is het toestel in de VS niet langer online te koop maar enkel via de fysieke winkels van Apple en AT&T. Hier moet u hem meteen laten activeren, wat niet gaat zonder contract.

Hoe de gekoppelde abonnementen er in andere landen gaan uitzien, is nog niet bekend. Het is wel zeer waarschijnlijk dat Apple het Amerikaanse zakenmodel verder exporteert. De iPhone wordt dus zeer goedkoop in aankoop, maar tegelijk een stuk duurder op de langere termijn.

Voor België is het nog iets langer wachten op het multimediatoestel van Apple. Ondanks de aankondiging dat de telefoon op 11 juli via Mobistar te koop zal zijn, zegt deze operator vandaag dat dit pas "in de loop van het jaar" zal zijn. Het zal dus nog even duren voor we de prijs van een Belgische iPhone kennen.

Met een bijdrage van Matthew Miller

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.