Redactie

Openbron iTunes bereikt bètastadium

Na vele maanden werk en vele wankele alpha-testversies is eindelijk een stabielere, eerste bèta van Songbird verschenen. Deze openbronmuziekspeler op basis van Firefox hoopt hiermee eindelijk zijn naam als “openbron iTunes” waar te maken.

Uithangbord van Songbird bèta is een opgekuiste interface die intuïtiever moet zijn. Zo is het nu mogelijk meer te doen via de drag ‘n’ drop-aanpak. Een goede zaak, want eerste testversies van Songbird lieten te nadrukkelijk blijken dat het programma gebouwd werd op de fundamenten van een browser. Wat niet per se garant stond voor een goede mediaspelerervaring.

De nieuwe interface van Songbird heeft een Coverflow-achtige presentatie van albumhoezen.

Betere prestaties
Het echte probleem was evenwel de prestatie. Een deel van het slome Songbird-gedrag is nu opgelost, onder meer door het opstarten van de mediaspeler aanzienlijk te versnellen. Ook het importeren van muziekbestanden en het inlezen van metadata zoals de artiesten- en albumnaam verloopt sneller. Tot twee keer zo snel, beweren de ontwikkelaars.

Ten slotte is er ook gesleuteld aan het geheugenverbruik van Songbird, dat net als bij zijn Firefox-oervader aan de hoge kant lag.

Migratie van de zangvogel
Het afspelen van muziek zelf is nog niet helemaal geoptimaliseerd, geven de ontwikkelaars toe. Songbird heeft wel een migratie ingezet richting GStreamer, wat op termijn betere prestaties belooft. Vooralsnog valt daar enkel iets van te merken bij het afspelen van FLAC-bestanden van hoge kwaliteit.

Verwacht wordt dat die migratie voltooid zal zijn als Songbird eindelijk in een finale 1.0-versie verschijnt. “Terwijl we oprukken naar een 1.0-release, is het ons doel om bestaande functies te verbeteren terwijl we de nadruk leggen op prestatieverbeteringen en stabiliteit”, beloven de ontwikkelaars.

Ook nog op het verlanglijstje: ondersteuning voor draagbare muziekspelers, zoals de Zune en Apples iPhone. Wanneer Songbird 1.0 juist verschijnt, is niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.