Redactie

Openbronfilms kloppen aan Hollywood-deuren

Slechts een fractie van de mensen die ervan dromen om een volwaardige film te produceren, krijgt die kans in het professionele wereldje. Dankzij internet – en goedkopere filmapparatuur – creëren aspirant-filmmakers zelf hun kansen. Vanaf 5 mei kunnen we weer een resultaat van deze ontwikkeling bekijken.

Een preview van Iron Sky is vanaf die datum te downloaden. Iron Sky is een sciencefictionfilm, evenals zijn voorganger ‘Star Wreck: In the Pirkinning’. Deze voor twintigduizend dollar opgenomen cultparodie is acht miljoen keer gedownload, sinds hij drie jaar geleden op internet verscheen. De makers hebben in Finland de filmstudio Star Wreck Studios opgericht en zijn de initiatiefnemers van de webdienst Wreck A Movie. Iron Sky komt hieruit voort.

Vriendelijke dictators
Op Wreck A Movie kunnen internetters samenwerken aan films. Het concept is hetzelfde als dat van het openbronfilmproject A Swarm of Angels, waarover wij eerder schreven: de kracht van internetgemeenschappen gebruiken om op een betaalbare manier het Hollywood-model te omzeilen. Waar A Swarm of Angels echter in verre mate democratisch te werk gaat, werkt Wreck A Movie met ‘vriendelijke dictators’ (de productieleiders) om het tempo erin te houden.

Wreck a Movie zit nog in een alfafase. Er kan daarom momenteel alleen worden gesleuteld aan Iron Sky en het platform zelf. Deelnemers kunnen aan films bijdragen met ideeën en commentaar, en fouten in de webdienst zelf verbeteren. Zodra het project in een publieke bètafase belandt, mogen gebruikers ook hun eigen producties (zoals korte en lange films, videoclips en documentaires) gaan uploaden.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.