Redactie

Opstand op Youtube tegen nieuw breedbeeldformaat

Youtube stapt over op een nieuwe resolutie die beter geschikt is voor breedbeeldclips. Gebruikers zijn woest over de zwarte balken die plotseling om hun geüploade video’s verschijnen.

De Google-videodienst begon in oktober het nieuwe 16:9 breedbeeldformaat te testen en heeft afgelopen maandag alle clips van de nieuwe resolutie voorzien. Op zijn blog verzekert Youtube dat bestaande clips met de vertrouwde 4:3 aspectratio prima afspelen in de nieuwe speler. 

De Youtube-gemeenschap reageert echter woedend op de overstap naar het nieuwe formaat. Veel gebruikers zeggen dat hun clips niet gemaakt zijn voor de nieuwe resolutie en zien hun video’s nu omringd door vier zwarte balken in beeld verschijnen. Ze eisen dat de videodienst de oude 4:3 aspectratio als optie aanbiedt en beschuldigen het bedrijf van “amateuristisch” gedrag.

“Ik ben bijzonder gekant tegen deze verandering”, zegt gebruiker Mindbleach op de Youtube-blog. “De overgrote meerderheid van jullie ‘niet-piraterijclips’ is 4:3 en dat zal waarschijnlijk zo blijven door de toenemende populariteit van andere videosites met hogere resoluties, bitrate en toegestane duur van clips.” Hij sluit zijn betoog af met: “Asjeblieft, verlos me van deze gedwongen breedbeeldspeler.”

Oude tv-series
Youtube is de afgelopen weken gestart met de selectieve vertoning van langere films in HD-formaat en heeft televisieseries uit de oude doos toegevoegd. De definitieve overstap naar de nieuwe resolutie moet tegemoetkomen aan gebruikers die steeds vaker filmen met HD-camcorders. 

Het breedbeeldformaat moet daarnaast professionele aanbieders aantrekken die goed zijn voor de inkomsten uit advertenties. Metro-Goldwyn Mayer Studios maakte begin november bekend dat het als eerste grote Hollywood-studio films gaat vertonen op de site.

Andere videodiensten zijn al eerder overgestapt op het breedbeeldformaat. In dit overzichtsartikel kunt u zien wat populaire tegenstrevers zijn van Youtube.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.