Nintendo probeert uit alle macht de verkoop van de R4 te stoppen. R4 is een populaire modchip waarmee Nintendo DS-eigenaren, naast films en muziek, spellen die ze van het internet downloaden kunnen afspelen.
Het kleine accessoire is een van de eerste geslaagde pogingen om piraterij de consolewereld binnen te brengen. Rechters zien voorlopig geen reden om de R4 en andere modchips te verbannen.
De chip, die via een geheugenkaartje in de MicroSD-aansluiting van de console past, kan voor 2 GB aan spellen bevatten. Hiermee kunnen eigenaren tientallen gedownloade games bewaren en back-ups maken van de spellen die ze al in bezit hebben. De R4 is eenvoudig aan te schaffen via het internet en zelfs verkrijgbaar bij de Engelse afdeling van Amazon.
Bedreiging
Volgens Nintendo biedt de modchip een dreiging die het niet eerder in zijn bestaansgeschiedenis is tegengekomen. "Wat anders is aan deze apparaten is de manier waarop ze worden gedistribueerd en de impact die ze hebben door het internet", zegt hoofd antipiraterij bij Nintendo Jodi Daugherty tegen The Independent.
De consolemaker is dan ook fel ten strijde getrokken tegen de fabrikant van de R4. In juli diende het samen met 54 spelontwikkelaars een aanklacht in tegen distributeurs van modchips in Japan. Het liet daarnaast verschillende invallen doen bij de Chinese fabriek waar de R4 wordt gemaakt en schrijft waarschuwingsbrieven naar websites waar DS-gamers spellen kunnen downloaden.
Boycot
Britse verkopers van games en consoles zijn zelf in actie gekomen tegen de R4. Zij riepen afgelopen juli op tot een boycot nadat zij een daling van de verkoop van Nintendo DS-spellen hadden waargenomen.
Een groep Nederlandse webwinkels denkt echter precies het tegenovergestelde: zij spanden in dezelfde maand een bodemprocedure aan tegen Nintendo om het verbod op de verkoop van modchips in Nederland ongedaan te maken.
,
De gamewinkels wijzen daarbij op het besluit van een Britse rechter, die in hoger beroep bepaalde dat modchips geen copyrightwetten schenden. Hij deed de uitspraak in een rechtszaak die gameontwikkelaars hadden aangespannen tegen MrModChips, een gespecialiseerde verkoper van modchips. De rechter bepaalde dat de schending van auteursrecht al heeft plaatsgevonden en dat producten als de R4 slechts als doorgeefluik dienen.
In 2002 leed Sony dezelfde nederlaag toen een Australische rechter besloot dat een verkoper en installateur van modchips voor de Sony Playstation geen wetten overtrad met zijn werk. Hij wees er in zijn vonnis op dat de Sony-console weliswaar voorkwam dat gekopieerde spellen werden afgespeeld, maar verder geen beveiliging tegen illegaal kopiëren bevatte.
Verboden in VS
De verkoop van modchips is in Noord-Amerika streng verboden. Omdat een dergelijk verbod in andere landen niet van toepassing is, blijft het voor veel consumenten onduidelijk dat het downloaden van spellen wel illegaal is. Omdat er bij de goedkope R4 geen solderen of ander knutselwerk aan te pas komt, is het een interessant product voor families die op zoek zijn naar een budgetoplossing om de gamehonger van hun kinderen te stillen.
Nintendo werkt inmiddels hard aan oplossingen en heeft zijn eerste maatregel al klaar: spellen voor de volgende versie van zijn handheldconsole, de Nintendo DSi, krijgen een regionaal slot, meldt Techradar. Het is nog niet bekend welke andere beveilingsmaatregelen de fabrikant gaat inbouwen om piraterij te voorkomen.