Redactie

Samsung SGH-i450

Muziektelefoons zijn ‘hot’, dat bewijzen succesvolle telefoons zoals de SE Walkman-reeks. Nu heeft ook Samsung een heel eigenzinnige gsm die ergens het midden houdt tussen een muziekspeler en een mobiele telefoon. ZDNet kon alvast met een prototype van deze HSDPA-klare SGH-i450 aan de slag.

Er is heel wat bijzonders aan de i450. Alleen al de constructie is ongewoon. Deze telefoon is immers een dubbele slider. Dat wil zeggen dat je de behuizing naar boven of naar onder (of naar links en rechts, als u dat verkiest) kunt schuiven. Een trucje dat we kennen van de Nokia N95.

En dat is niet de enige gelijkenis. De i450 draait de Series 60-software van Nokia op SymbianOS, aangevuld met een eigenzinnige media-interface. Die krijgt u te zien als u de telefoon in landschapsoriëntatie houdt en de behuizing naar rechts schuift.

Maar wat u dan te zien krijgt, is uniek. Aan de linkerzijde verschijnt een half wieltje, terwijl op het scherm de software de andere helft van de cirkel aanvult. Al is het woord ‘wiel’ hier niet helemaal op z’n plaats, want er is geen beweging in te krijgen. In realiteit is het een touchpad die kan detecteren of u met de klok mee of tegen de klok in een draai geeft aan het wiel. Telkens als u dat doet, draait ook de halve cirkel op het scherm mee.

Het klinkt complexer dan het is, want in de praktijk is het een zeer intuïtieve manier om door lijsten van artiesten en albums of door playlists te grasduinen.

Uiteraard is er een interface voor alle andere functies op de telefoon. De gelijkenis met de menuutjes van Nokia is daar heel groot, al heeft Samsung wel zijn eigen accenten aangebracht. Zo is het geheel kleurrijker en is op het hoofdscherm een zoekvenster van Google te vinden.

Doordeweeks uiterlijk
Over de designaspecten kunnen we kort zijn: in dichtgeklapte toestand ziet de i450 er gewoontjes uit. Hij is iets dikker dan een doorsnee gsm van tegenwoordig (1,8 cm), maar qua gewicht (110 gram) zit hij ergens in de middenmoot.

Muziekliefhebbers zullen ook tevreden zijn met de aanwezigheid van een standaard 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting. U kunt dus desgewenst een favoriete hifi-hoofdtelefoon gebruiken – of muziek uit de ingebouwde, meer dan degelijke Bang & Olufsen-luidspreker laten blazen. Een andere positieve eigenschap is dat de i450 ook zonder simkaart functioneert als muziekspeler.

Spijtig genoeg hebben we één belangrijk aspect van de SGH-i450 niet volledig kunnen testen. Ons prototype werd geleverd zonder software voor de pc (Samsung PC Studio), zodat we niet kunnen vaststellen hoe gemakkelijk of moeilijk het is om muziek over te zetten naar de telefoon. Het is uiteraard ook mogelijk om manueel klaargestoomde mp3- of AAC-bestanden via Bluetooth over te seinen, maar echt handig is dat niet voor grote muziekcollecties.

Ook de ingebouwde software lijkt niet volledig op punt te staan. We krijgen wel de indruk dat de hoeveelheid meegeleverd geheugen (35 MB) ontoereikend is als u meerdere applicaties tegelijkertijd draait. Uw muziekcollectie moet u sowieso op een apart microSD-geheugenkaartje kwijt.

Samsung SGH-i450
Prijs: 360 euro (indicatief)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.