Redactie

Scarlet wint eerste etappe in rechtszaak Sabam

Scarlet zal geen smak geld aan Sabam moeten betalen voor copyrightinbreuken die zijn klanten pleegden. De uitspraak van de Brusselse rechter is de eerste in een uitgebreidere zaak over de verantwoordelijkheid van Scarlet voor het illegaal downloadgedrag van zijn klanten.

De auteursrechtenorganisatie daagde in juni 2004 de Belgische poot van provider Tiscali (intussen overgenomen door Scarlet) voor de rechter. Ze wilde een vergoeding zien voor de illegale downloads die de klanten van Scarlet hebben uitgevoerd. In juli 2007 oordeelde de rechter dat de provider schuldig was en een filter moest installeren op zijn netwerk. Dit op straffe van een dwangsom van 2.500 euro per dag, vanaf zes maanden na uitspraak.

Scarlet mag nu dus de centjes in eigen zak laten zitten, want de rechter oordeelt dat het voor de provider onmogelijk is om illegaal dataverkeer tegen te houden. Toen het proces in beroep een maand geleden startte, bleek dat Sabam de rechter daarover verkeerd had ingelicht, waardoor de uitspraak van vorige zomer op de helling kwam te staan.

Meer op komst
Toch is de storm nog niet helemaal gaan liggen. In oktober van volgend jaar buigt het Hof zich opnieuw over de zaak. Dan zal het gaan over de vraag of een provider moet worden verplicht om internetverkeer te filteren zodat de klanten geen illegale handelingen meer kunnen stellen.

“Scarlet argumenteerde al eerder dat het technisch onmogelijk en onredelijk duur zou zijn om P2P-verkeer te filteren. Het blijkt dat de oplossing van Audible Magic, een filtermechanisme, niet werkt”, stelt Scarlets advocaat Christoph de Preter.

Doos van Pandora
De internetprovider put dan ook moed uit de huidige uitspraak over de boete en vermoedt dat hij stevig in zijn schoenen staat wanneer de zaak volgend jaar opnieuw losbarst. Maar niets is onmogelijk. “De beslissing van vandaag heeft de doos van Pandora gesloten”, aldus De Preter. “Maar wie weet wanneer ze opnieuw wordt geopend?”

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.