Redactie

Sp.a vraagt Europa om simlockvrije iPhone

Europarlementslid Saïd El Khadraoui (sp.a) hekelt het verkoopbeleid van Apple. Zowel de koppelverkoop als het wisselend beleid per land is volgens hem oneerlijk. De Europese Commissie steunt hem in die redenering, al is het aan nationale instanties om de praktijken van Apple te verbieden.

"In België kunnen mensen niet op een legale wijze zo’n mobieltje kopen. In Duitlsand zijn er dan weer enorme prijsverschillen tussen een iPhone met of zonder vaste operator", zegt Khadraoui. "We stellen een pak problemen en ongelijkheden vast." Het Europarlementslid heeft zijn bedenkingen ondertussen ook in een brief aan Steve Jobs bezorgd.

De sp.a’er hoopt dat Europa de consumentenrechten verdedigt, net zoals bij het verminderen van de roaming-tarieven afgelopen zomer. Toch ziet het er niet naar uit dat de EU Apple gaat verplichten om het toestel simlockvrij aan te bieden. "Het is aan de nationale rechters en mededingingsautoriteiten om uit te maken of Apple al dan niet zondigt tegen de bestaande wetgeving." Aldus Europees commissaris Magdalenda Kuneva. Toch vindt Europa dat de consument het recht heeft om zelf zijn operator te kiezen en belooft het de zaak te volgen.

Europa speelt de bal dus door naar de lokale autoriteiten en gaat Apple niets verplichten. Dit in tegenstelling tot wat vorige week gebeurde. Toen werd het bedrijf verplicht om één Europese prijs voor iTunes te hanteren. Deze situatie is wel anders: in sommige landen is koppelverkoop immers perfect toegelaten. Vooral België kent het iPhone-probleem.

De steun voor een simlockvrij toestel groeit langzaamaan vanuit linkse hoek. Vorige maand sprak senator Geert Lambert (Spirit) zich al uit tegen de koppelverkoop. Aftredend minister van Consumentenzaken Freya Van Den Bossche (sp.a) zegt hem hierin te steunen. Wanneer de iPhone in ons land wettelijk beschikbaar wordt, blijft een raadsel. Volgens de laatste geruchten zouden er zelfs nog geen gesprekken met de Belgische operatoren lopen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.